Lale Gül over dealen met onbegrip voor je eigen keuzes: 'Laat je geen onzekerheden aanpraten, dat zou toch belachelijk zijn?'

"Je gaat je nooit in een positie bevinden waarin iedereen jou alleen maar geweldig, goed en leuk vindt."

Netherlands; Portraits of writer Lale Gül

Voor iedereen die meer controle over haar eigen leven wil krijgen, sprak Lale Gül tijdens The Self-Made Summit over de levenslessen die zij leerde en hoe zij keuzes maakte om dicht bij haarzelf te blijven. Keuzes die uiteindelijk bijdroegen aan haar eigen geluk. En dat maakte ons nieuwsgierig, wat betekent geluk precies voor de schrijfster? Marie Claire sprak haar erover.

Alledaags geluk

Geluk zit 'm niet in de grote dingen, maar juist in de kleine dingen, zo vertelt Lale. "Ik kan heel veel geluk halen uit de zon", deelt ze. "Gewoon in de zon zitten in mijn tuin, een koffietje drinken, een goed gedicht lezen, de blauwe lucht. Ja, echt de simpele, kleine dingen in het leven. Ik probeer het echt dagelijks uit de kleine dingen te halen. Een kat aaien, een hond of vrolijk kind voorbij zien komen, dat zijn allemaal dingen waar ik heel veel voldoening uithaal. En dat het goed gaat met de mensen om mij heen, dat brengt mij ook geluk."

Wat haar definitie van geluk dan precies is? Ook daar komt voor Lale geen overvloed bij kijken. "Wanneer ik voldaan ben", begint ze. "Ik heb niet veel nodig. Een gevoel van: 'Het is goed zo', wanneer je geen stress ervaart in je lichaam, wanneer je je niet focust op wat er fout gaat, wanneer alles precies op z'n plek valt in je leven. Dat is voor mij geluk."

Onbegrip voor je eigen keuzes

Je eigen geluk nastreven is niet altijd zo makkelijk als we zouden willen. Zo kun je op onbegrip stuiten als je keuzes maakt die bijdragen aan je eigen geluk, maar die anderen niet begrijpen. Lales advies is om dat zoveel mogelijk los te laten. "Je moet je realiseren dat we met zeven miljard mensen op deze aardbol leven en dat iedereen volstrekt anders is", legt ze uit.

"Je gaat je nooit in een positie bevinden waarin iedereen jou alleen maar geweldig, goed en leuk vindt. Er zullen altijd mensen zijn die jou niet begrijpen, mensen die iets heel anders zouden aanpakken dan jij, mensen die het niet met je eens zijn, en that's fine. Accepteer dat het onbegrip er is en accepteer dat het er altijd zal zijn." Ook wil Lale mensen op het hart drukken om niet onzeker te worden van de meningen van ander. "Laat je geen onzekerheden aanpraten, dat zou toch belachelijk zijn? Dat is mijn strategie. Ik accepteer het, en bij onbegrip probeer ik ook te snappen waarom dat er is, maar dat neemt niet weg dat ik doorga met wat ik doe."

Beeld: Proshots