Waarom hebben we sneller last van puistjes als we gestrest zijn?

Stress verhoogt je cortisolniveau en daar reageert je huid vaak niet zo lekker op.

Heb je veel gedoe op het werk, loopt je relatie niet zo lekker of maak jij je zorgen om een geliefde? Dan zou het maar zo kunnen dat je iets meer last hebt van acne of puistjes. Een expert legt uit waarom onze huid hierop reageert.

Stress in je leven

Het lijkt wel alsof onze huid meteen reageert als we stress ervaren, maar daar is volgens een dermatoloog een logische verklaring voor. Stress beïnvloedt namelijk de aanmaak van adrenaline en activeert onze vecht- en vluchtreactie. Dit kan ons cortisolniveau verhogen en dit kan weer leiden tot puistjes, acne, roodheid en een gevoelige huid.

Olie in je huid

Volgens Charlotte Ferguson, dermatoloog, psycholoog en oprichter van Disciple Scincase, heeft het ook te maken met de verhoogde productie van olie in je huid. "Deze verhoogde productie van olie kan poriën gemakkelijk verstoppen, waardoor acne kan ontstaan. Stress zorgt er ook voor dat het bloed in de huid wegstroomt naar delen van het lichaam die belangrijker zijn om te overleven (die goede oude vecht- of vluchtreactie). Deze verminderde beschikbaarheid van bloed kan huidproblemen veroorzaken, zoals verergering van acne", aldus Ferguson.

Puistjes verzorgen

Er is geen reden voor paniek als je ineens een uitbraak op je kin, neus of voorhoofd krijgt. Tuurlijk helpt het om meer te ontspannen, maar er zijn ook andere dingen die je kunt proberen. Kijk bijvoorbeeld naar je voeding, slaappatroon en dingen waar je stress van krijgt. En wees wat liever voor je huid, met zachte en verzorgende producten. Binnen no time ziet je huid er weer prachtig uit!

Bron: Stylist.co | Beeld: Sora Shimazaki (Pexels)