Alles wat je wilt weten over het virale skincare-ingrediënt retinal

Niet te verwarren met retinol.

Skincare is geen hogere wiskunde, maar soms lijkt dat het wél (hallo hyaluronzuur, niacinamide, ceramides, AHA’s, BHAs, vitamine C). Elke week lijkt er wel een nieuw hip huidverzorgingsingrediënt bij te komen. Retinal is daar een van. En oké, het won in 2022 al aan populariteit, maar momenteel gaat het viraal op social media.

Wat is retinal (en hoe verschilt het van retinol)

Op Instagram en TikTok is het momenteel enorm trending: retinalproducten. Beauty influencers laten met liefde zien wat het ingrediënt voor hun huid doet en dopen het om tot een game changer. Maar wat is het eigenlijk, retinal?

Voor we ingaan op wat retinal precies is, willen we eerst benadrukken dat het niet hetzelfde is als retinol. Retinol staat bekend als een superpoweringrediënt. Het kan fijne lijntjes en hyperpigmentatie verminderen, het kan de textuur van de huid verbeteren en het boost de collageenproductie. Klinkt goed, toch? Nou, wat zeg je ervan als we je vertellen dat er een ingrediënt is dat nóg beter werkt? Inderdaad, we hebben het nu over retinal.

Retinol en retinal zijn beide een vorm van vitamine A, zo legt esthetisch dokter Osman Bashir Tahir uit aan Refinery29. Maar de samenstelling van retinal is blijkbaar krachtiger. Gebruik je retinol regelmatig en voeg je daar retinal aan toe? Dan zorgt de retinal voor een superboost van de resultaten die je krijgt van je regelmatige retinolgebruik.

Wanneer je retinol gebruikt, zet je huid het langzaam om in retinoïdezuur (en dat heeft veel voordelen voor je huid). Er gaat echter best een proces aan vooraf voor je huid de retinol heeft omgezet in het retinoïdezuur. Retinal is echter in staat om een paar van die stappen over te slaan, waardoor het sneller en effectiever werkt.

Sneller, effectiever en… beter?

Het is de moeite waard om retinal in je routine op te nemen als je een fervent retinolgebruiker bent. Retinal kan wel tot 11 keer sneller resultaten laten zien dan een regulier retinolproduct. “Verscheidene gepubliceerde onderzoeken hebben de significantie werkzaamheid ervan al aangetoond”, vertelt Daniel Isaacs, directeur van huidverzorgingsmerk Medik8.

In tegenstelling tot andere vormen van vitamine A, kunnen mensen met acne ook baat hebben bij retinal, zo deelt schoonheidsspecialist Alicia Lartey. “Sommige mensen zeggen dat retinal beter is voor mensen met een acne-gevoelige huid, omdat het een eigenschap heeft dat antimicrobieel is en bacteriën doodt. Zoals we weten, zijn bacteriën een bestanddeel dat de acnegevoelige huid aantast. Het doden van deze bacterie kan een manier zijn om acne te verminderen.”

Hoe te gebruiken

Heb je weleens retinol in je routine opgenomen? Dan weet je waarschijnlijk al dat je dit moet opbouwen en dat het de huid kan irriteren (denk aan roodheid en schilfers). Voor retinal geldt hetzelfde. “Wanneer je te veel vitamine A gebruikt, of je huid er te snel aan wilt laten wennen, zal dat voor irritatie kunnen zorgen”, aldus Dr. Tahir.

Het is daarom het beste om retinal langzaam aan je skincare-routine toe te voegen. Geef je huid de tijd om eraan te wenen. Gebruik het een aantal weken een tot twee keer per week. Daarna kun je het om de dag gaan gebruiken om het vervolgens elke dag aan te brengen. Ook kun je experimenteren met de sterkte. Begin het liefst met een product met een laag retinalpercentage. 0,03% is volgens Dr. Tahir het beste.

Bron: Refinery29 | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws