Is het een must voor je relatie om je partners love language te kennen?

In welke van de vijf algemene liefdestalen kan jij je vinden?

Het is superlief als je partner je een complimentje geeft, maar als het je liefdestaal niet is, vind je het minder speciaal dan iemand wiens liefdestaal Words of Affirmation is. Dus, hoe belangrijk is het om de love language van je lief te kennen?

De vijf liefdestalen

In 1992 slingerde auteur Gary Chapman de term love language de wereld in toen hij zijn boek The Five Love Languages: How to Express Heartfelt commitment to Your Mate uitbracht. Het boek van de therapeut ging in op de vijf algemene manieren waarop romantische partners hun genegenheid naar elkaar uiten. Deze vijf manieren bestempelde hij als de love languages: Words of affirmation (positieve woorden), Quality time (tijd en aandacht), Gift giving (cadeaus geven of krijgen), Acts of service (dienstbaarheid) en Physical touch (lichamelijke aanraking).

Elke persoon kan zich vaak sterk vinden in een of twee liefdestalen. Als je liefdestaal Words of affirmation is, geef je je partner graag complimenten en zeg je lieve dingen tegen diegene. Andersom ontvang je op die manier ook graag de liefde van je partner. Als iemands liefdestaal Acts of service is, vindt iemand het fijn om de ander te helpen. Er zijn dus veel verschillende manieren waarop iemand zijn of haar liefde uit.

Ken de taal van je partner

Het is belangrijk om je eigen liefdestaal te kennen – zo kun je in je relatie aangeven waar jij behoefte aan hebt. Maar om die reden is het minstens zo belangrijk om die van je vriend(in), man of vrouw te kennen. Immers: communication is key.

Als je weet wat de liefdestaal van je geliefde is, kun je beter inspelen op zijn of haar behoeftes en weet je beter hoe je diegene het beste kunt behandelen. Jouw liefdestaal kan wel Words of affirmation zijn, maar als je partners liefdestaal Physical touch is, zal diegene het waarschijnlijk veel leuker vinden als je diens hand vastpakt tijdens het wandelen dan dat je iets liefs zegt.

Weet je wat de liefdestaal van je partner is? Dan weet je ook wat je beter niet kunt doen. Is iemand liefdestaal Quality Time? Dan zal diegene het jammer vinden als je elke avond buiten de deur eet, terwijl een ander zich hier minder druk om maakt.

Taal achterhalen

Je kunt nu natuurlijk het boek van Chapman gaan lezen om erachter te komen welke liefdestaal je ‘spreekt’, maar er zijn gelukkig ook tig handige testjes online te vinden, zoals deze. Onze suggestie? Doe ‘m met je partner (wel gescheiden van elkaar) en bespreek achteraf jullie resultaten. Zelfs als je vermoedt wat jullie liefdestaal is, kan dit handig zijn. Het brengt immers het gesprek hierover op gang en misschien praten jullie over zaken die jullie nog niet eerder bespraken. Je kunt veel leren over elkaars manier van genegenheid uiten, waardoor jullie je én beter begrepen voelen en beter van de ander weten hoe hij of zij diens liefde ontvangt. Een dikke win-winsuatie, lijkt dit ons!

Bron: Her, Huffpost, 5 Love Languages | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws