Tekenen dat je huid toe is aan een peeling

Ook als je al meerdere keren per week een exfoliant gebruikt, heeft je huid zo nu en dan baat bij een peeling.

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om je huid van dode huidcellen te ontdoen. Een milde leave-on exfoliant voor dagelijks gebruik en een peeling voor af en toe. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je huid toe is aan een peeling?

Exfoliant

Je huid vernieuwt zich continu, waardoor het dode huidcellen achterlaat. Jammer genoeg kun je die alleen niet zomaar afspoelen met water. Na verloop van tijd stapelen die dode huidcellen zich op en mengen ze zich met natuurlijke huidvetten, make-up en skincare-producten. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken, kun je last krijgen van onzuiverheden en het voorkomt dat huidverzorgingsproducten niet goed in de huid kunnen trekken.

Nu gebruiken skincare enthusiast vaak elke dag of om de dag al een leave-on exfoliant, om te voorkomen dat de dode huidcellen zich te veel opstapelen. Daarnaast heeft je huid af en toe baat bij een peeling. Dit is een veel sterkere versie van een leave-on exfoliant die je bovendien altijd weer moet afspoelen. Maar hoe weet je nu dat je huid hieraan toe is?

Thuis of in de salon

Zoals we al zeiden kun je verscheidene producten gebruiken als exfoliant. Daarnaast kun je het zelf thuis doen of in een salon. Prikt, brand of word je huid rood nadat je zelf een exfoliant hebt gebruikt? “Dan kun je beter naar een huidverzorgingspraktijk gaan waar ze weten wat ze doen en waar je na zo’n peeling ook advies krijgt over hoe je je huid moet verzorgen”, zegt dermatoloog Deirdre Hooper tegen Body+Soul. Heb je echter geen last van bovenstaande symptomen? Dan heb je groenlicht om thuis aan de slag te gaan.

En hoe je dan weet dat je huid toe is aan een peeling? Hieronder sommen we ze op:

3 tekenen

1. Je huidverzorgingsproducten worden niet opgenomen door je huid
Het gevoel dat je skincare producten op je huid blijven ‘liggen’ in plaats van dat ze intrekken? “Dat is een teken dat het tijd is om een exfoliant te gebruiken. Exfoliëren zorgt ervoor dat je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen”, zegt dermatoloog Maral Skelsey.

2. Blootstelling aan de zon
“Vaak heb je aan het einde van de zomer een peeling nodig, omdat er (als reactie op blootstelling aan de zon) een verdikking van de huid kan optreden. Vaak is dit ongelijkmatig, wat betekent dat het niet op alle plekken dikker is”, aldus Skelsey. Zolang je niet verbrand bent door de zon, kan een peeling helpen om het weer egaal te maken.

3. Doffe huid
“De belangrijkste reden dat ik een peeling zou aanraden is wanneer de kwaliteit van de huid dof is”, zegt dermatoloog Hooper. “Als je het gevoel hebt dat je teint niet helder is, dan kan dat een teken zijn dat je een gladder huidoppervlak nodig hebt.”

Bron: Body+Soul | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws