Werkt het averechts voor je carrière om een office buddy te hebben?

Gezellig is het zeker, maar komt het je carrière wel ten goede?

Veel mensen hebben op kantoor wel een office buddy, iemand met wie ze het ontzettend goed kunnen vinden. Niet alleen staat diegene voor je klaar op de werkvloer, maar vaak ook privé. En hoewel zo'n werkvriendschap heel mooi is, vroegen wij ons af of het wel zo ideaal is.

Afhankelijk worden

Uit onderzoek van Vault blijkt dat ongeveer een derde van de mensen een work wife heeft. De respondenten van het onderzoek gaven aan dat hun office wifey hen gelukkiger maakte op de werkvloer en dat ze zich zekerder voelden over het werk dat zij verrichten. Ook niet onbelangrijk: de work wife zorgde ervoor dat men meer plezier beleefde op kantoor. Al wil carrière-expert Sally-Anne Blanshard wel benadrukken dat een work wife ook z'n nadelen kent.

Aan Body & Soul vertelt de carrière-expert dat we moeten uitkijken met work wives. "Je zou niet gehecht moeten raken aan de mensen op het werk, je moet gehecht raken aan je werk", stelt ze. "Een work wife is een emotionele connectie." Om die reden zou het ook kunnen dat jij te afhankelijk wordt van die ene persoon op je werk. Het is daarom belangrijk om te weten hoe jij functioneert op de werkvloer. "Ben jij het type persoon dat overal kan werken, ongeacht de mensen met wie je werkt? Of ben je iemand die gedijt op het hebben van goede relaties met collega's?"

Prioriteiten

Wanneer je fijnste collega ontslag neemt, geeft het je vaak veel inzicht in je persoonlijkheid en in de wijze waarop jij het beste functioneert. Een office buddy is niet het belangrijkste in je carrière, benadrukt Blanshard. "Nummer één is jouw functie, nummer twee is jouw toekomst in het bedrijf en nummer drie is de omgeving waarin je werkt." En fijne collega's vallen pas in die laatste categorie.

Dit betekent overigens niet dat het niet belangrijk is om met fijne mensen te werken. Wél betekent het volgens Blanshard dat je altijd aan jezelf moet denken als het om je carrière gaat. "Work wives komen en gaan, maar jouw carrière en jouw tevredenheid daarover blijft."

Het is dus prima om een work wife te hebben op kantoor, zolang je niet afhankelijk van diegene wordt. Houd er altijd rekening mee dat een van jullie op een gegeven moment een ander pad in zal slaan. Als dit moment dan komt, kun jij diegene veel gelukwensen met de nieuwe job en kun jij zonder complicaties je eigen carrièrepad verder volgen.

Bron: Body and Soul | Beeld: Younger