Ai: vier op de vijf Nederlanders beschermen zich onvoldoende tegen UVA- en UVB-stralen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren!

hands of a dark-skinned woman close up holding a bottle of sunsc

Het is geen geheim dat we elke dag een SPF zouden moeten dragen. Al zien de meeste mensen toch vaak af van deze simpele maar essentiële stap in hun skincare-routine.

Niet genoeg bescherming

De lente heeft zijn intrede weer gedaan en dat betekent dat mensen het zonnetje weer opzoeken wanneer die zich laat zien. We denken hierdoor iets meer na over insmeren, maar een SPF aanbrengen is iets wat je natuurlijk elke dag hoort te doen. De meeste mensen weten dit wel. Uit onderzoek van Kruidvat blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders zich bewust zijn van de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt als je niet smeert. Maar er gehoor aan geven? Dat blijken we lastig te vinden. Zo beschermt slechts een op de vijf mensen zich voldoende tegen de schadelijke effecten van de zon.

Hoewel de meeste mensen dus wel weten welke schadelijke effecten UVA- of UVB-stralen hebben, vergeten ze simpelweg om hun huid te beschermen. Ook wanneer de zon schijnt. Mensen vergeten het vooral tijdens het winkelen (57 procent), wanneer ze op het terras zitten (45 procent) of wanneer ze wandelen en fietsen (42 procent). En smeert men zich braaf in tijdens een dagje zonnen op het strand? Dan vergeten zes op de tien Nederlanders om zich na het zwemmen opnieuw in te smeren. O, en wat dacht je van die zonnige dagen in de herfst en winter? Ook dan smeren veel mensen (een derde) zich niet in.

Meer bewustzijn

Een erg rooskleurig beeld schetst bovenstaande natuurlijk niet. Wie zich niet goed beschermt tegen UVA- of UVB-straling loopt meer risico op huidkanker, huidverbranding of vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland doen nog een duit in het zakje. Zo stellen die nummers dat het aantal mensen met huidkanker in de komende tien jaar naar verwachting met 40 procent zal stijgen. Onbeschermd in de zon zijn speelt hier een grote rol in, maar ook zonnebankgebruik.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Doordat er meer bewustzijn komt voor de risico's van UV-stralen, gaan steeds meer mensen zich hiertegen beschermen. Met name de jongere generatie. Vier op de tien jongeren stellen dat ze vaker een SPF gebruiken dan voorheen.

Hoeveel precies?

Naast vergeetachtigheid (en in sommige gevallen laksheid) is er ook nog best wat onwetendheid rondom het aanbrengen van zonnebrand. Want hoeveel heb je precies nodig? Bijna de helft van de Nederlanders weet het niet. En om je nu niet in onwetendheid achter te laten, geven we je maar meteen het antwoord: maar liefst zeven theelepels SPF zijn nodig om je goed te beschermen tegen de zon.

En vergeet tijdens een dagje zonnen ook zeker niet je voetzolen, oren en knieholtes in te smeren. Deze plekken blijken we met regelmaat te vergeten wanneer we een SPF aanbrengen.

Bron: Kruidvat | Beeld: Adobe Stock