Wat je het beste kunt doen als je je totaal niet productief voelt

We lopen allemaal weleens te lanterfanten, maar hoe zet je je uitstelgedrag dan om in productiviteit?

Smiling young woman texting on cellphone while working remotely at home office technology and modern lifestyle concept. Happy young woman using smartphone for remote work and learning at home office

Kletsen met collega's, door social media scrollen, nog wat shopinspiratie opdoen... We weten heus wel dat dit niet de meest productieve taken op kantoor zijn, maar soms heb je van die dagen. En als je productiviteit in geen velden en wegen te bekennen is, hoe krijg je jezelf dan toch zo ver om weer wat te gaan doen?

Tijdelijke oplossing

Wanneer opdrachten saai of ontzettend veel werk zijn, is het makkelijk om het uit te stellen. Maar helaas zul je die taken toch een keer moeten volbrengen. Uitstellen is immers een tijdelijke oplossing – als we het woord oplossing al mogen gebruiken voor deze situatie. Verscheidene productiviteitsexperts delen met HuffPost hoe je je productiviteit weer terug kunt vinden.

Identificeer waarom je het zo stom vindt

Als we iets superleuk vinden om te doen, dan maken we er wel tijd voor. Het tegenovergestelde gebeurt echter wanneer we ergens helemaal geen zin in hebben, dan stellen we het uit. Als je uitstelgedrag vertoont, vraag jezelf dan af waarom je dat doet, waarom heb je er zo weinig zin in? "Wanneer je hierachter komt kun je het probleem oplossen en soms kun je het simpelweg aan een ander overdragen", deelt productiviteitsconsultant Lindsey Holmes.

Achterhalen waarom je het stom vindt, kan heel simpel zijn. Je stelt het volbrengen van die ene taak uit, dus je moet achterhalen wat het zo lastig voor je maakt om het te doen. Is het omdat je ergens moeite mee hebt? Vraag dan een collega hoe hij of zij dat normaal aanpakt. Soms heb je enkel een beetje hulp nodig en is het fijn als iemand met je meedenkt.

Schrijf de dingen op die je in een paar minuten kunt doen

Een duwtje in de juiste richting doet wonderen. Noteer daarom de dingen die je echt nog moet doen die niet veel tijd kosten. "Je moet je bewust realiseren dat een taak niet zomaar verdwijnt en dat je ermee moet dealen", stelt productiviteitsconsultant Rashelle Isip.

"Neem kleine praktische stappen om wat momentum te krijgen. Creëer een supermakkelijke to do-lijst voor jezelf om geïnspireerd te raken." Zelf noteert Isip dan simpele dingen die ze meteen kan doen, wat voor haar helpt om van haar weerstand af te komen. "Deze acties zijn erg simpel en geven misschien niet het gevoel van vooruitgang, maar het helpt!"

Doe de kleine dingen eerst

"Als ik iets uitstel, probeer ik een kleine specifieke actie te bedenken die ik kan doen", deelt tijdmanagementexpert Laura Vanderkam. "Voorbeeld, als ik mijn zakelijke uitgaven probeer te organiseren, verzamel ik al mijn afschriften eerst op één plek. Dat is geen big deal, maar het zorgt vaak wel voor motivatie om door te zetten."

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock