Eerste date? Dit moet je dragen volgens een fashion psycholoog

Zeg maar goodbye tegen outfit-stress.

Het blijft spannend: je eerste date met een potentiële nieuwe lover. Eindelijk ga je hem of haar in het echt ontmoeten en je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken. Maar wat moet je in hemelsnaam aandoen? De outfit-stress is real en dat weet ook fashion psycholoog Shakaila Forbes-Bell. Gelukkig heeft zij advies zodat jij zo zelfverzekerd mogelijk op je eerste date verschijnt. Let’s go.

What to wear

“Het is normaal dat je je angstig of zelfbewust voelt bij onbekende sociale situaties zoals een eerste date“, vertelt Shakaila aan Marie Claire UK. Stress om welke outfit je moet dragen is dan ook heel normaal. Maar hoe pakken we dit aan? “Bij het beslissen wat voor outfit we dragen, is het het beste om de theorie van beklede cognitie toe te passen om zelfvertrouwen te omarmen”, aldus de psycholoog.

De term beklede cognitie is bedacht door Hajo Adam en Adam D. Galinsky in 2012, en legt uit dat de kleding die je draagt veel invloed heeft op hoe je je voelt en gedraagt. “Het suggereert dat als we kledingstijlen dragen die we associëren met zelfverzekerde mensen, we dit zelfvertrouwen overnemen”, legt Shakaila uit. “Denk aan een persoon die voor jou zelfvertrouwen uitstraalt”, stelt ze voor. “Vraag jezelf welke kledingstijlen zij dragen die jij leuk vindt. Dit zal de perfecte eerste date-outfit voor jou zijn.”

Welke kleur?

Ook de kleuren die je draagt hebben invloed op hoe je overkomt op een ander en hoe je je voelt over jezelf. Volgens Shakaila is rood de perfecte kleur voor een eerste date. “Vaak is het belangrijkste doel van een eerste date dat onze partner zich tot ons aangetrokken voelt”, legt de psychologe uit. “En als dat het geval is, dan blijkt uit onderzoek dat rood de beste kleur is om te dragen.” Een rode lipstick of accessoire is overigens ook al voldoende. Is rood toch niet jouw kleur? Kies dan voor zwart. Deze kleur wordt namelijk ook gelinkt aan zelfvertrouwen.

Voor een fancy dinner-date raadt Shakaila aan om hakken te dragen. “Kies voor een comfortabele hak en je zult zien dat je ineens een beetje extra zelfvertrouwen krijgt.” Heb je een casual date? Dan zit je met denim altijd goed, vertelt Shakaila. “Studies hebben casual stijlen zoals denim in verband gebracht met gezelligheid, extraversie en verhoogde vriendelijkheid, dus denim is perfect om open en benaderbaar over te komen op een causale date”, legt ze uit. Good luck!

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws