Heb je een zittend beroep? Zoveel extra beweging heb je nodig

Je hebt het vrij snel goedgemaakt!

De meeste Nederlanders hebben een kantoorbaan en brengen een groot deel van de dag zittend door. Als we de berichtgeving moeten geloven, is zitten het nieuwe roken en verhoogt het onder andere de kans op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en trombose. Maar, door een bepaald aantal minuten per dag extra te bewegen, kun je de kans op de nare gevolgen alweer verkleinen.

De positieve gevolgen van een workout

We hebben genoeg alarmerende geluiden gehoord over hoe slecht het is om de hele dag door te zitten. Maar ja, duty calls, en dus zitten we op kantoor al snel acht uur op een dag. Er zijn inmiddels al meerdere studies uitgevoerd naar hoe we de negatieve gevolgen hiervan kunnen verminderen. Onlangs boog de Boston University School of Medicine zich ook over deze kwestie. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een milde tot pittige workout de beste manier was om je gezondheid te verbeteren als je een zittend beroep hebt. Dit werkte beter dan meer stappen per dag te zetten of je zit-tijd verminderen.

Aan het onderzoek werkten 2.000 mensen mee. De onderzoekers hielden in de gaten hoeveel tijd ze zittend doorbrachten, hoeveel stappen per dag ze zetten en wat voor actieve workouts ze deden. Na acht jaar kwamen ze tot de conclusie dat mensen die regelmatig een milde tot actieve workout uitvoerden, fitter waren dan de mensen die simpelweg wandelden voor hun beweging.

Kanttekeningen

Het onderzoek suggereert dat een milde tot pittige workout kan helpen om een fitter leven te leiden als je een zittend beroep hebt, en dat dit beter werkt dan wandelen. Maar het onderzoek wil wel benadrukken dat óók wandelen goed voor je is. Zo stelden ze dat mensen die veel stappen per dag zetten hun fitnessgezondheid daar eveneens mee verbeteren, ook als je de rest van de dag daarna zittend doorbrengt. Met andere woorden: het einde is heus niet in zicht als je een zittend beroep hebt. Als je maar zorgt voor beweging.

Hoeveel extra beweging?

Nog weer even terug naar het onderzoek: de onderzoekers stelden dat een matige tot pittige workout je gezondheid kan verbeteren. Het leuke? Je hoeft helemaal geen uren uit te trekken voor een trainingssessie. Uit het onderzoek bleek dat je je cardiovasculaire conditie al met 5 procent kun verbeteren als je je matige tot krachtige activiteiten per dag verhoogt met 17 minuten.

Word je niet zo enthousiast van een workout? Dan kun je gelukkig diezelfde verbetering bereiken door per dag 4.312 extra stappen te zetten. Lijkt ons prima te doen!

Bron: Marie Claire Archief, Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws