Verloofd? Zoveel geld kost een bruiloft gemiddeld

Er hangt een flink prijskaartje aan.

Wedding of Sofia Richie and Eliot Grainge

Velen dromen er al van kinds af aan van: een sprookjesbruiloft. Maar om je maar vast uit je droom te helpen, een bruiloft is behoorlijk prijzig. Natuurlijk hoef je niet net als Sofia Richie en Elliot Grainge miljoenen uit te geven aan jouw grote dag, maar begin toch maar vast met sparen...

Twee kanten

Als je net verloofd bent, sta je vast te popelen om te beginnen aan alle leuke dingen van het trouwen: het plannen van de bruiloft, het uitzoeken van de huwelijksreis én niet te vergeten: het kiezen van de allermooiste jurk waarin jij jouw liefje gaat verrassen voor het altaar. En hoewel trouwen an sich natuurlijk een prachtig idee is, is er ook een andere kant van de medaille. Voor een doorsnee bruiloft moet je namelijk best diep in de buidel tasten.

Gemiddelde kosten

Uit het Nationaal Trouwonderzoek dat onderzoeksbureau Effectmeting in 2019 uitvoerde onder 1.131 bruidsparen, bleek dat zij gemiddeld zo’n 18.000 euro kwijt waren aan een complete bruiloft. Voordat je van je stoel valt bij het horen van dit bedrag: de huwelijksreis is hierbij ingecalculeerd. Dat scheelt, maar het neemt niet weg dat er een behoorlijk prijskaartje zit aan het beloven van eeuwige trouw aan je lief.

De grootste kostenpost is de locatie van het huwelijk: hier geven bruidsparen gemiddeld 7.522 euro aan uit. Voor een huwelijksreis hebben koppels gemiddeld 3.848 euro over, en voor de jurk van haar dromen legt een bruid gemiddeld 1.758 euro neer. Natuurlijk is dit een indicatie van de verschillende kosten – trouw je op een doordeweekse ochtend in een kleine afgelegen gemeente, dan ben je vanzelfsprekend veel minder kwijt dan wanneer je op zaterdag een trouwzaal in Amsterdam huurt voor de hele dag. Hetzelfde geldt voor de jurk: ga je bij Mary Borsato langs voor je wedding dress, dan weet je dat je flink wat dieper in de buidel moet tasten dan wanneer je voor een tweedehands jurk gaat.

Bespaartips

Hoe je het ook wendt of keert, een bruiloft kost geld. Maar hoeveel je moet neerleggen voor de mooiste dag van je leven, ligt helemaal aan jezelf. Als je groots wil uitpakken à la de royals of Paris Hilton, tja, dan ben je flink wat euro’s kwijt. Maar wil je niet te veel uitgeven, dan zijn er genoeg manieren om te besparen op je bruiloft. Koop bijvoorbeeld een tweedehands trouwjurk, trouw in je eigen tuin of vraag vrienden en familie of ze je willen helpen met de muziek, catering of bruidsmake-up. Op die manier kun je toch nog enigszins voordelig op een mooie manier elkaar het jawoord geven!

Bron: Beau Monde | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Lifestyle
  • bruiloft