Aha: op deze plek op kantoor ben je het productiefst

Kwestie van de juiste plek zoeken om te zitten.

Op kantoor zijn de meesten behoorlijk gesteld op hun plek. Toch kan het niet zo gek zijn om de indeling een keer op de kop te gooien. Mocht dat toevallig binnenkort bij jou op kantoor het geval zijn, doe er dan je voordeel mee. Zo werk je op de ene plek productiever dan op de andere!

Onderzoek

Wil je geconcentreerd en productief aan het werk zijn? Dan kun je blijkbaar het beste op een plek zitten waarbij je gezicht naar de kamer en een klein aantal mensen is gericht. Dit blijkt uit een onderzoek van de University College London. Heb je je stoel naar te veel mensen gericht? Dan zou dat, volgens hetzelfde onderzoek, ervoor kunnen zorgen dat je je minder op taken kunt concentreren en ook minder productief aan het werk bent.

Het onderzoek toonde ook aan dat het voor werknemers verontrustend is om van de kamer af te kijken, omdat dit hun vermogen om met anderen te communiceren belemmert. “Psychologisch houdt het verband met het gevoel van controle, het gevoel dat ik de kamer visueel kan controleren, in plaats van dat er een heleboel verrassingen achter mijn rug zijn”, legt Kerstin Sailer, een van de auteurs van het onderzoek, uit aan CNBC.

Zitplek

Ook kwam naar voren dat stoelen bij het raam eerder gekozen worden dan een stoel bij de muur, dit zou werknemers in staat stellen om zich beter te concentreren. Hier is een verband met ingewortelde menselijke voorkeur. “Namelijk de voorkeur aan blootstelling aan meer daglicht”, aldus Sailer.

Niet alleen is het uitzicht belangrijk, maar ook de stoel heeft invloed op hoe je je voelt. “Je voelt je veel meer in je macht als je een sterke rugdekking hebt, dus met een muur achter je bijvoorbeeld, wat een signaal van kracht is. Maar wat dat echt intuïtief betekent, is dat niemand achter je kan komen en je ongemerkt kan besluipen”, vertelt Linda Chu, oprichter van Out of Chaos, aan CNBC.

Oprichter en directeur van Space Works Consulting, Lily Bernheimer, stelt voor om plaats te nemen op “ninja-proof stoelen”. Wat dit precies is? “Een ninja-proof stoel is een stoel met de rug naar de muur, wat een gevoel van toevlucht en veiligheid geeft.” Daarnaast adviseert ze ook om een plek te vinden met een goed uitzicht naar buiten. “Dit kan de mentale functies tot 25 procent verbeteren”, aldus Bernheimer.

Bron: CNBC | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws