Hoe schadelijk zijn UVA- en UVB-stralen voor je haar?

En zouden we ons haar ook moeten beschermen tegen de zon?

Beautiful young lady with long healthy red hair and cute dress

Een sunny day is wat ons betreft een happy day. Maar wordt ons haar wel net zo blij van die zonnestralen?

Schade door de zon aan je haar

We weten van Uv-straling dat het slecht is voor onze huid, ook voor onze hoofdhuid die bedekt is met haren. Het klinkt niet onlogisch dat diezelfde straling ook slecht is voor je lokken. Maar hoe slecht precies? Onderzoekers van de universiteit van São Paulo deden hier een study naar. Hieruit bleek dat overmatige blootstelling aan ultraviolet-zichtbare en onzichtbare golflengten verandering in de kleur, textuur en elasticiteit van het haar veroorzaken.

Dermatoloog en haarexpert Dr. Sharon Wong weet ook dat de zon niet goed is voor je haar. "Haar verbrandt eigenlijk niet in de zon, maar overmatige blootstelling aan UVA- en UVB-stralen resulteert in oxidatieve stress", legt ze uit aan Stylist. De oxidatieve stress kan zorgen voor structurele schade aan het haar, waardoor het haar brozer en vatbaarder wordt voor gespleten punten. "Uv-stralen verbleken ook het pigment/melanine dat het haar zijn kleur geeft."

Je haar beschermen tegen de zon

Wil je je huid beschermen tegen de zon, dan smeer je er gewoon een goede SPF op. Het hebben van haar beschermt bovendien je hoofdhuid ook tegen de zon. "Maar dat is niet voldoende om je hoofdhuid te beschermen tegen de schade door de zon", vertelt dr. Wong. "De scheiding en de kruin van de hoofdhuid zijn veelvoorkomende plaatsen waar schade door de zon kan optreden, vooral als je haar aan de dunnere kant is", waarschuwt ze.

Een aantal overduidelijke manieren om je hoofdhuid en haar te beschermen tegen de zon, is het dragen van sjaals of petjes. Ook een juiste zonnebrand kun je aanbrengen op je hoofdhuid en in je haren. Al hebben we het dan niet over een crème, maar over een zonnebrand in poedervorm. "Poederzonnebrand voelt minder dik aan", vertelt Dr. Wong daarover. Voel je ook daar niet zoveel voor? Dan heb je tegenwoordig ook zonnebrandsprays die speciaal zijn ontwikkeld voor je haar. Zo bescherm je je hoofdhuid én je lokken, wel zo fijn!

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock