Hoe een maatpak je meer zelfvertrouwen kan geven en hoe je het kunt stylen 

Sara Blanken, Founder van female maatpakkenlabel Mesure, deelt tips.

Je kunt het niet gemist hebben: pakken zijn momenteel hot and happening. Hoewel de meeste mensen een confectiemaat in de winkel kopen, zou het maar zo kunnen dat we binnenkort aan de maatpakken zitten. Niet alleen is een maatpak prachtig, maar het heeft ook nog andere voordelen. Sara Blanken van het female maatpakkenlabel Mesure praat ons bij.

Maatpakken voor vrouwen

Hoewel het voor vrouwen nog niet zo 'gebruikelijk' is om een pak op maat te laten maken, hoopt Sara dat daar in de toekomst verandering in komt. Nog geen jaar geleden lanceerde zij haar kledinglabel Mesure, dat maatpakken voor vrouwen maakt. Het idee ontstond toen ze aan de slag ging voor een modemerk dat zich specialiseerde in mannenpakken op maat. "Ik vond dat concept heel mooi, dat je iets op maat laat maken en je zelf de stof en fit kunt kiezen", vertelt Sara daarover. "Bij mannen is het maatpak reeds algemeen bekend, maar voor vrouwen was het tot nu toe redelijk onontgonnen terrein. Ik dacht: het is tijd voor een vrouwengeluid in de industrie. Toen ben ik gestart met Mesure."

Boost of confidence

Het maatpak voor vrouwen is niet alleen heel mooi, maar met Mesure hoopt Sara vrouwen ook te empoweren. "Kleding heeft een bewezen invloed op je gemoedstoestand", weet de ondernemer. Ook hoort ze van vrouwen om zich heen welk effect een mooi maatpak op hen kan hebben. "Met name voor vrouwen die in een male dominated industry werken kan het dragen van een pak of een jasje een bepaalde zelfverzekerdheid met zich meebrengen." Sara is blij om daaraan bij te dragen, en probeert die power suit ook een leuke twist te geven. "Ik probeer de pakken niet te matchen met wat mannen dragen – geen standaard blauw pak, dus. Ik probeer juist te kijken naar wat bij de drager past. Dat is het mooie, voor vrouwen zijn er weinig regels als het om pakken gaat."

"Het mannenmaatpak moet vaak aan allerlei regels voldoen: hoe lang een jas mag zijn, hoe een broek moet vallen, wat de kleur van het pak versus de schoen is. Voor vrouwenpakken zijn die regels er eigenlijk niet. Er is veel meer vrijheid." Zo kunnen vrouwenmaatpakken een korter of juist langer jasje hebben - of zelfs een korte bermuda-style achtige broek. "Ik probeer mijn ontwerpen dusdanig te ontwerpen dat de persoonlijkheid van de vrouw in kwestie wordt ondersteund en onderstreept. Want ik geloof dat dat de nieuwe generatie leiders helpt bij het najagen van hun doelen."

Een driedelig pak uit de nieuwe collectie van Mesure.

In de mode

Het moge duidelijk zijn, op het gebied van vrouwenmaatpakken is veel mogelijk. Maar wat zijn eigenlijk de trends du moment? "Je ziet dat vrouwen nu – met de zomer op komst – meer voor de linnenopties gaan en dat ze voor een ander soort fit kiezen, zoals de korte bermudabroek waarmee je ook een set kunt maken." Ook ziet Sara dat er vraag is naar fellere kleuren, zoals lila en paars.

En dan is er nog de driedelige eyecatcher. "Het driedelige pak of de tuxedo is voor mannen een formele optie, maar voor vrouwen is het echt een statement piece. Je ziet dat ze hier steeds vaker voor kiezen als ze een evenement of feest hebben."

Sara in haar atelier.

Styling

Voor een casual uitstraling:

Een vrouwenpak op maat is eigenlijk een must voor je office wardrobe. Maar als je nog nooit eerder zo'n outfit naar je werk droeg, kan het wellicht wat over the top voelen voor de alledaagse kantoordag. Gelukkig is er met styling veel mogelijk. Je kunt de zakelijke items makkelijk wat casual maken. "Dat kun je sowieso door te mixen en te matchen", deelt Sara. "Dat is het mooie eraan. De broek kun je los dragen met een mooie blouse of trui erop. Dat is fijn voor vrouwen, je hoeft het niet altijd met een jasje te dragen. En op sommige dagen kun je het jasje dragen met een mooie lichte spijkerbroek eronder, om het meer casual te maken."

De schoenenopties:

Met een maatpak kun je alle kanten op, en dat geldt ook voor het schoeisel dat je eronder draagt. "In het assortiment van Measure vind je drie verschillende fits voor de broek. De cigarette broek – eentje die tot op de enkel valt en recht naar beneden is gesneden – vind ik erg mooi met een loafer of een hak eronder, maar het kan ook een sneaker zijn. De boyfriend broek – een wijder exemplaar met een mooie plooi erin – is wat stoerder. Een sneaker onderstreept die stijl. Met een hak maak je het juist vrouwelijker. Tot slot is er nog het straight model - een echt klassieke recht vallende broek. Ik zie dat de meeste mensen deze dragen met een laarsje of een hak, maar vind het persoonlijk ook tof als je deze met een loafer combineert."

De accessoires:

Uiteraard horen bij een prachtig maatpak ook prachtige sieraden. "Persoonlijk vind ik opvallende sieraden dan mooi, wat grotere oorbellen bijvoorbeeld, of een statementketting, al ligt het er wel aan wat je er verder bij draagt. Ook werkt het altijd goed om mooi horloge te laten zien."

Openingsbeeld: NL Beeld/BrunoPress