Waarom krijgen sommige mensen pas als volwassene last van hooikoorts?

Vrouwen kunnen het onder andere ontwikkelen tijdens hun zwangerschap.

Woman breathing at sunrise in a field

Fruit smaakt beter, de avonden zijn lekker lang en de temperaturen zijn zalig. Who doesn't love summer? Naast de vele voordelen van dit seizoen, heeft het helaas ook een groot nadeel: hooikoorts. Een kwaal die je ook op latere leeftijd nog kunt ontwikkelen.

Symptomen

Hooikoorts is in principe een allergische reactie op pollen wanneer die fijne poeder in de lucht hangt. Het komt dan in contact met je mond, ogen, neus en keel. Hierdoor kun je waterige, rode en jeukende ogen krijgen, continue niesbuien hebben, een verstopte neus ervaren en benauwd zijn. Fun.

Mensen die geen hooikoorts hebben, ontspringen de dans alleen niet per se. Je kunt het op latere leeftijd namelijk ook nog krijgen.

Allergisch op latere leeftijd

De meeste mensen met hooikoorts hebben het al van jongs af aan, al ontwikkelt één op de vijf volwassenen het pas wanneer ze twintig jaar of ouder zijn. Je kunt een allergie voor pollen ontwikkelen wanneer je aan een ernstige infectie of ziekte lijdt die je immuunsysteem aantast. En helaas is er voor vrouwen nog een mogelijke boosdoener: de zwangerschap. De hormonale verandering waar je lichaam dan doorheen gaat, kan ervoor zorgen dat je hooikoorts ontwikkelt.

Wat te doen tegen hooikoorts

We hopen dat hooikoorts je bespaart mag blijven. Is dat helaas niet het geval? Dan kun je bepaalde dingen doen om de symptomen zoveel mogelijk te voorkomen. Houd de ramen en deuren dicht wanneer er veel pollen in de lucht zitten, overweeg om het tapijt uit je woning te verwijderen (zodat de pollen hier niet in kunnen gaan zitten) en was je lakens altijd op minstens 60 graden om eventuele pollendeeltjes te doden.

Ook is het verstandig om je was alleen binnen te laten drogen en om bepaalde planten in je badkamer neer te zetten. Luchtzuiverende planten als aloë vera, eucalyptus en dracaena kunnen allergische symptomen verlichten. En neem vooral een douche als je veel last hebt van hooikoorts, zo kun je de pollen die in je neus en op je lichaam zitten wegspoelen.

Bron: Metro UK | Beeld: Adobe Stock