Last van hooikoorts? Probeer deze tips dan eens

Want ook in huis kun je er last van krijgen.

De lente en zomer is een fijne periode waarin je kunt genieten van het mooie weer. Maar wie last heeft van hooikoorts, geniet hier waarschijnlijk wat minder van. De allergie zorgt voor een verstopte neus, jeukende ogen en/of slapeloze nachten. Erg vervelend dus! Wat je kunt doen om deze symptomen in huis te verminderen? Hieronder zeven eenvoudige tips.

1. Maak het pollen vrij

Pollen vermijden tijdens warmere temperaturen? Yep, dat is vrij lastig. Vooral als je naar buiten wil voor wat frisse lucht. Waar je wel op kunt letten is dat je ervoor zorgt dat je het stuifmeel – de reden waarom je last hebt van hooikoorts – niet mee in huis neemt. Hoe? Schud bijvoorbeeld je jas uit voordat je de eerste stap in huis zet of trek ‘m helemaal uit. Doe dit ook met je schoenen, klop deze uit of laat ze buiten staan. Wil je het helemaal vermijden? Kleed je dan volledig om voordat je het huis binnenstapt. En gooi de kleding die je overdag gedragen hebt direct in de was.

2. Verwissel je beddengoed

Last van slapeloze nachten door hooikoorts? Verwisselen dan regelmatig je beddengoed en vooral je kussensloop. Doe dit minstens twee keer per week. Daarnaast raadt Helping (een online marktplaats voor huishoudelijke diensten, red.) aan om je haar te wassen voordat je naar bed gaat. Waarom? Omdat stuifmeel makkelijk in je haar blijft kleven en dit zorgt weer voor pollen op je schone kussensloop. Aha!

3. Doe je ramen en gordijnen dicht

Vooral bij hoge temperaturen is het erg verleidelijk om de ramen open te zetten. Maar wist je dat dit je symptomen alleen maar verergert? Want: open ramen brengen meer stuifmeel naar binnen. Doe in plaats van je ramen te openen, je gordijnen op tijd dicht. Op deze manier hou je de meeste warmte buiten. Is het té warm en snak je naar frisse lucht? Zet je ramen dan ’s nachts een beetje open, rond die tijd vliegen er ook iets minder pollen in het rond.

Nog een tip: hang een vochtig laken voor het raam, het idee hiervan is dat het vochtige laken de pollen opvangt. Worth the try, right?

4. Droog je was binnen

Dat je je kleding regelmatig ‘moet’ wassen om te voorkomen dat pollen je huis binnenkomen, gaven we al eerder aan als tip. Maar het is nog belangrijker om je schone was binnen te drogen en dus niet buiten. Alleen zo voorkom je dat het ongewenste stuifmeel aan je schone kleding gaat kleven. Noted!

Bron: Helpling | Beeld: Leah Kelley

Laatste nieuws