Deze dranken kunnen een negatieve impact hebben op je mental health

Bepaalde ingrediënten staan erom bekend dat ze het niveau van cortisol, serotonine en dopamine veranderen, wat mogelijk bijdraagt aan hogere stressniveaus of angst.

Sad young woman sitting on the window at home isolated, watching out. Coronavirus quarantine concept.

Als je minder goed in je vel zit, kan het helpen om je te richten op dingen die je positieve energie geven of juist helpen om je batterij op te laden. Maar het kan ook helpen om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, omdat ze juist zorgen voor angstpieken of stress. Met name deze dranken laten psychologen liever staan.

Good to know: onderstaande voedingsmiddelen kunnen af en toe worden geconsumeerd en worden niet in verband gebracht met negatieve impact voor de geestelijke gezondheid. Merk je dat je gevoelig bent voor angstpieken of stress, dan kan het helpen om met mate te drinken.

Meerdere kopjes koffie of espresso

Voor sommige mensen kan te veel cafeïne een negatieve invloed hebben op angstgevoelens. "Als een persoon vatbaar is voor angstgevoelens of meerdere stressfactoren heeft, weet dan dat overmatige cafeïne een verhoogde cortisolrespons veroorzaakt en kan leiden tot bijnieruitputting, een recept voor aanhoudende stress en burn-out, om nog maar te zwijgen van slaapproblemen", zegt klinisch psycholoog dr. Brittney Jones.

Onderzoek toont aan dat het drinken van meer dan 250 milligram cafeïne per dag (dat is ongeveer 2,5 kopje) een negatieve invloed kan hebben op angst, schrijft Huffpost. Volgens Jones is het daarom beter om de koffieconsumptie onder die hoeveelheid te houden of een alternatief zoeken, zoals matcha.

Light frisdranken

Hoewel frisdranken met een hoog suikergehalte niet goed is voor onze gezondheid, zijn light frisdranken misschien nog iets erger. Volgens dr. Jacques Jospitre, gecertificeerde psychiater, wegen de gezondheidsproblemen bij light frisdrank zwaarder dan de voordelen. Hij legt uit: "Veel van deze dranken bevatten fenylalanine, een toegevoegde chemische stof waarvan bekend is dat de neurochemie van de hersenen verstoort door de juiste productie van serotonine en dopamine te stoppen, twee moleculen die we nodig hebben voor een goed humeur." Ook bevatten deze drankjes kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, 'wat een bekend neurotoxine is en stresshormonen zoals cortisol kan verhogen'.

Alcohol

Een wijntje op het terras, een cocktail op een feestje. Af en toe een drankje is niet erg, maar kan je dit beter wel laten staan als je wat minder in je vel zit, vertelt professionele counselor en oprichter van Live Better Therapy Solutions Danielle Tucci. "Hoewel alcoholgebruik meestal wordt geassocieerd met sociale gebeurtenissen, is alcohol een deprevissum en kan het leiden tot een negatieve gemoedstoestand of de gevraagde 'hangxiety', legt Tucci uit. "Dit verwijst naar de periode waarin je lichaam herstelt van een kater en het stresshormoon cortisol verhoogd is."

Bron: Huffpost | Beeld: NL Beeld