Margot Robbie streeft naar verandering in filmwereld: 'Als je zelf niks doet, gebeurt er ook niets'

Met haar productiehuis LyckyChap Entertainment nam Margot Robbie het heft in eigen handen, met als doel om meer mogelijkheden en interessantere rollen te creëren voor vrouwen.

Premiere of Babylon in London

Haar Barbie-looks doen misschien anders vermoeden, maar Margot Robbie (32) is heel wat meer dan Hollywoods nieuwste ‘favorite doll’. De actrice en producer zet zich actief in om écht iets voor vrouwen te veranderen in de filmwereld. "Als je zelf niks doet, gebeurt er ook niets."

Hoe het begon

Ze begon haar carrière als sexy blondje in The wolf of Wall Street, wat zomaar het begin had kunnen zijn van een carrière vol clichérollen in de schaduw van mannelijke Hollywood-helden. The legend of Tarzan, waarin ze Jane speelde, leek deze stereotypering te bevestigen. Maar toen nam Margot Robbie het heft in eigen handen door haar productiehuis LuckyChap Entertainment op te richten, met als doel om meer mogelijkheden en interessantere rollen te creëren voor vrouwen.

Ze stortte zich op het drama I, Tonya, over de getroebleerde kunstschaatsster Tonya Harding, en speelde zelf ook de hoofdrol. Het leverde Robbie niet alleen haar eerste Oscarnominatie op, ze werd ook in één klap serieus genomen als filmmaakster in het door mannen gedomineerde Hollywood. Vervolgens werkte ze achter de schermen mee aan de Netflix-hit Maid en de Oscargenomineerde film Promising young woman. Dat plaatste haar in het rijtje van actrices die met groot succes de stap naar produceren maakten, zoals Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Drew Barrymore.

Brad Pitt zoenen

Intussen zette Margot Robbie zichzelf ook als actrice steeds meer op de kaart met rollen in Bombshell, waarvoor ze wederom een Oscarnominatie kreeg, Mary Queen of Scots, Once upon a time… in Hollywood, Amsterdam en Babylon. In die laatste film improviseerde ze er ter plekke een zoenscène met Brad Pitt bij. "Die stond eigenlijk niet in het script, maar ik dacht: wanneer krijg ik nu de kans om met Brad Pitt te zoenen. Ik haalde de regisseur over en die had zoiets van: het werkt eigenlijk wel voor de scène en voor het personage", vertelde ze hierover.

Aan knappe tegenspelers heeft de actrice, die op 2 juli 33 jaar wordt, sowieso geen gebrek. Ze stond in The wolf of Wall Street tegenover Leonardo DiCaprio, in The legend of Tarzan was ze de love interest van Alexander Skarsgård en in haar nieuwste film Barbie, die op 19 juli uitkomt, speelt ze een koppel met Ryan Gosling. En niet zomaar een koppel, maar het meest iconische liefdesduo ooit: Barbie en Ken. Dat namen ze heel serieus, vooral collega Ryan Gosling. "Ken neemt alles serieus, hij heeft helaas geen gevoel voor humor", zei hij over zijn rol. "Het was hilarisch, ik heb zoveel takes verpest omdat ik mijn lach niet kon inhouden", aldus Margot. De film was sowieso één roze hallucinatie. "Ik heb maandenlang in mijn roze Barbieauto op een felgekleurde set vol Barbie-huizen gereden. Als dit geen shot dopamine oplevert, weet ik het ook niet meer", zei ze over de draaiperiode. De eerste beelden van het plastic fantastic-spektakel lekten vorig jaar al uit en de hysterische neon-outfits van Robbie en Gosling gingen de hele wereld over. "Op dat moment schaamde ik me dood. Het leek of we heel veel lol hadden, maar ik ging kapot vanbinnen. Het was het meest gênante moment uit mijn leven", zei ze in The Tonight Show over hun coming-out als Barbie & Ken.

Verder lezen? Het gehele artikel staat in de nieuwste Mraie Claire. Nu in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld/BrunoPress