Good to know: dit drankje hydrateert het meest

Spoiler: het is niet water.

De boodschap dat je elke dag genoeg water moet drinken wordt vol enthousiasme en (wetenschappelijke) overtuiging verkondigd. En hoewel we het nooit in twijfel zouden trekken (echt, zorg dat je twee liter per dag drinkt) blijkt water niet het meest hydraterende drankje te zijn.

Water niet meest hydraterend

Het Voedingscentrum raadt aan om als volwassene 1,5 tot 2 liter water te drinken. Maar wie veel sport of zweet doet er goed aan om nog wat extra glazen water te drinken. Water geeft je onder andere energie, het spoelt gifstoffen weg, het helpt je bloeddruk op peil te houden en het hydrateert. Al schijnt een aantal andere drankjes nog beter te hydrateren dan water.

Een aantal onderzoekers aan de St Andrews University beweert dat water niet het meest hydraterende drankje is. Voor hun studie vergeleken de wetenschappers de hydraterende eigenschappen van verschillende dranken. Er werd onder andere gekeken naar de snelheid van hydratatie en hoelang iemand gehydrateerd bleef na het drinken van een bepaald volume.

De uitslag

Uit het onderzoek bleek dat water niet het meest hydrateert. Volgens de onderzoekers zijn het juist de dranken die een kleine hoeveelheid suiker, vet en proteïne bevatten. De meest hydraterende drank bleek vervolgens magere melk te zijn. In een glas magere melk zit 0,2 gram vet, 9,3 gram eiwitten en 12,2 gram suikers. Benieuwd hoe het kan? Eigenlijk is het niet zo heel vreemd. Zo bevat melk naast eiwitten, suikers en vetten ook natrium, en dit element regelt de vochtbalans in je lichaam.

Magere melk wordt in de top 3 opgevolgd door rehydratatieoplossingen (niet heel verrassend, aangezien die ervoor zijn gemaakt) en op nummer 3 in de hydratatie top 3 stond sinaasappelsap. Hoewel het per sinaasappelsap wel wat kan verschillen hoe het ervoor staat met de voedingswaarden, bevat een glas gemiddeld 0,2 gram vet en 1,5 gram eiwitten en 22,3 gram suikers.

Blijf wel water drinken

Nu klinkt bovenstaande niet verkeerd, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo bevatten deze dranken wel aardig wat suikers. Hierdoor kun je het niet de hele dag door drinken. Een glas melk versus een glas water maakt nog niet zo'n groot verschil. Maar als je tien glazen melk of sinaasappelsap zou drinken, krijg je wel erg veel suikers binnen. Met water heb je dat probleem natuurlijk niet.

Blijf daarom vooral water drinken. Want hoewel het misschien niet in de hydratatie top 3 staat, hydrateert het natuurlijk alsnog hartstikke goed!

Bron: Flair België | Beeld: Yaroslav Shuraev (Pexels)