Aha: dit is de impact van een glas water op je slaap

Hoeveel haal je nu eigenlijk uit zo'n nachtelijk glas water?

Velen zweren erbij: voor het slapengaan een glaasje water. Nog even de keel smeren voor je onder de lakens kruipt, is een vaak geziene gewoonte. Volgens voorstanders zou het helpen bij het in slaap vallen – maar hoe zit dat eigenlijk? Kan één glas water echt zo’n grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap?

Watertje bij het bed

Of je nu na het tandenpoetsen nog even onder de kraan blijft hangen voor een frisse slok water, of dat er standaard een glas water op je nachtkastje staat: hydrateren voor het slapengaan is geen gek idee, zou je zeggen.

Maar aan de andere kant: zo’n fris glas water first thing in de ochtend – daar word je goed wakker van. Zou zo’n watertje voor het slapengaan dan niet juist een averechts effect hebben op je slaap?

Alert

Er is al volop onderzoek gedaan naar het effect van water op je gemoedstoestand. Zo bleek in 2019 dat uitdroging als gevolg van te weinig water negatieve effecten had op energieniveaus, kortetermijngeheugen, en aandachtsspanne. In 2005 bleek bovendien dat 24 uur zonder water er aantoonbaar toe zou leiden dat proefpersonen zich meer vermoeid en minder alert voelden.

Diëtiste Sophie Medlin vertelde bij Stylist.co.uk dat dit logisch is: “Water is cruciaal voor elke functie van ons lichaam, en dan in het bijzonder voor ons brein.” Dokter Greg Potter treedt in meer detail en legt uit dat uitdroging het functioneren van de neurotransmitters in onze hersenen flink kan beïnvloeden. Kortom: veel bewijs dat je van een glas fris water juist extra alert bent.

Water en slaap

Maar dat betekent niet dat er voor de andere kant van de discussie niets te zeggen valt. Een studie in 2019 toonde al eens aan dat er een link bestond tussen de duur van slaap en uitdroging. Zo zouden mensen die een ondermaatse zes uur slaap haalden vaker ‘inadequately hydrated’ zijn dan degenen die wel een volle acht uur doorsliepen.

Medlin zegt hierover: “Als ons lichaam het aan iets cruciaals ontbreekt, dan kan dat ervoor zorgen dat we minder goed slapen.” Ze deelt dat dit waarschijnlijk een survival-instinct is – als we dorst hebben, houdt ons lichaam ons wakker om water te halen. Hetzelfde geldt wanneer je lichaam bijvoorbeeld snakt naar voeding: je zult dan merken dat je slechter slaapt met een lege maag.

Voor- en nadelen

Kortom: voor beide kanten valt iets te zeggen, en het zal uiteindelijk van persoon tot persoon verschillen of zo’n glas water voor bedtijd een slimme keuze is. Heb je bijvoorbeeld een kleine blaas en de hele dag al genoeg gedronken? Dan kan zo’n glas water er juist voor zorgen dat je midden in de nacht je bed uit moet voor een toiletbezoekje.

Maar als je nooit last hebt van nachtelijke toiletdrang, of nocturia, zoals het heet: schenk jezelf vooral een glaasje in voor het slapengaan. Je hersenen, huid en lichaam zullen je dankbaar zijn.

Bron: Stylist.co.uk | Beeld: Engin Akyurt

Laatste nieuws