Waarom je libido vaak hoger is in de zomer

Hogere temperaturen, hoger libido.

De zomer staat bekend als een feel good seizoen. En iets aan de zomer zorgt ervoor dat we geïnteresseerder zijn in de liefde – of in sommige gevallen in lust. Hoe kan het dat ons libido juist nu (terwijl het soms bijna te warm is om van bil te gaan) hoger is?

Meer zin

Het is niet zo heel vreemd dat we momenteel meer zin hebben in sex dan in andere seizoenen. Intimiteitsspecialist Holly Robinson en sekstherapeut Bat Sheva Marcus verklaren tegenover Metro UK dat het komt omdat ons lichaam dan meer serotine en dopamine aanmaakt. Deze feel good hormonen krijgen een boost door de zon. Ook maakt onze huid door de zon meer vitamine D aan. Dat niet alleen goed is voor sterke botten, tanden en spieren, maar het verbetert ook het humeur en de sexdrive. En zo zijn er nog een paar zaken die ervoor zorgen dat we met onze partner/scharrel/kwarrel in de kroonluchters willen hangen.

"Voeg aan die zaken toe dat je partner in de zomer meer transpireert. Hierdoor komen feromonen vrij die een grote rol spelen in seksuele aantrekkingskracht", aldus de experts. En natuurlijk the obvious: je partner draagt minder kleding.

Niet meer sex

We mogen dan wel een hoger libido hebben, maar het resulteert niet in meer sex. Uit onderzoek van Nature & Bloom blijkt dat mensen momenteel minder van bil gaan dan vorig jaar. Dat heeft allemaal te maken met de tijden waarin we leven. Uit onderzoek van Mental Health Foundation voelt 74 procent (!) van de mensen momenteel stress. En als iets een domper is voor je seksleven, is dat het wel.

"Je zult geen bevredigende of intieme sex hebben als je day-to-day life wordt geteisterd door stress of anxiety", legt Robinson uit. Met name mensen die stress ervaren door werk zullen dit merken. "Zij voelen zich vaak minder verbonden met hun lichaam omdat ze zich moeten focussen op het hoofd boven water houden." Voor vrouwen heeft het vaak nog een ander negatief effect. "Het maakt het moeilijker om genot te ervaren, waardoor veel vrouwen (die gestrest zijn, red.) geen hoogtepunt kunnen bereiken wanner ze wel sex hebben."

Als dit voor jou geldt, raadt Robinson aan om je stress zoveel mogelijk het hoofd te bieden. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Kun je een beetje hulp gebruiken bij het tegengaan van stress? Dan is het altijd goed om een specialist te raadplegen.

Bron: Metro UK | Beeld: Jonathan Borba (Unsplash)