Er is blijkbaar een connectie tussen je libido en je workout-regime

Te weinig bewegen is niet goed, maar te veel sporten blijkt ook een libido-killer.

Athletic female using music to enhance running and jogging outdoor stairs workout

Als iemand veel stress ervaart of veel zorgen heeft, vinden we het logisch dat iemands libido minder is. Maar een verband tussen sporten en ons libido? Die connectie maken we niet snel. En dat terwijl de mate waarin je actief bent je sex drive zeker kan beïnvloeden.

Wat is een 'laag' libido?

First things first, wat is een laag libido? Nou, jij bent dus de enige die dat voor jezelf kan bepalen. De manier waarop jij je eigen libido bekijkt is heel erg subjectief, zo stelt seksuoloog Rebecca Alvarez. Een keer per week zin hebben in sex kan voor de een veel zijn, voor de ander normaal en weer voor een ander weinig. Erg subjectief, dus. En naast hormonale anticonceptie, stress en zorgen, slapeloosheid, alcohol of ander medicijngebruik, kan ook de mate waarin je sport van invloed zijn op hoe hoog (of laag) je libido is.

De invloed van sport

De mate waarin je sport is een van grootste factoren die je libido beïnvloedt. Dit komt door de vruchten die je kunt plukken van een workout. Over het algemeen kan een goed workout-patroon ervoor zorgen dat je stressniveau afneemt, dat je algehele gezondheid goed is, je lekker in je vel zit en dat je betere lifestylekeuzes maakt. Om die reden hebben mensen die regelmatig sporten meer zin in sex, zo stellen ook onderzoeken van The University of Sydney en The University of Texas at Austin.

Voor haar onderzoek An investigation of the relationship between physical fitness, self-concept, and sexual functioning boog ook Lia M. Jiannine over de vraag hoe sporten je libido kan beïnvloeden. Uit haar onderzoek onder 133 mensen van 18 tot en met 50 jaar kwam naar voren dat mensen die obesitas hebben en een inactief leven leiden vaker leiden aan seksuele disfuncties. Onder vrouwen lag dit percentage (43 procent) hoger dan bij mannen (31 procent). De onderzoeker ontdekte vervolgens dat kleine hoeveelheden sport al een drastisch effect kunnen hebben op het verbeteren van die seksuele disfuncties. Sport kan dus een heel grote invloed spelen op je seksleven en libido.

Daarnaast weet holistisch gezondheidsexpert Ana Gonzalez Herrera dat beweging ook een positieve invloed kan hebben op hormonen die een rol spelen in je libido. "Het is aangetoond dat matige lichaamsbeweging de testosteronniveaus bij mannen en vrouwen verhoogt", vertelt ze aan InStyle. En dit zogenoemde geslachtshormoon zorgt vaak voor een toename van het libido.

Sport niet te veel

Sporten om meer zin in sex te krijgen klinkt vrij simpel, maar is het ook echt zo simpel? Natuurlijk heeft ook dit punt een keerzijde. Wanneer het op je libido aankomt is het belangrijk dat je niet te veel sport. Zo vertelt psychotherapeut Grayson Wickham dat je lichaam dan ook in een over-training-modus terecht kan komen.

"Het overtrainingssyndroom wordt veroorzaakt door een combinatie van te veel lichaamsbeweging en te weinig herstel", legt hij uit. En je hoeft geen sportwetenschapper te zijn om te weten dat dat niet goed is. Wanneer je overtraind kan niet alleen je libido afnemen, maar je kunt ook andere onprettigheden ervaren. Denk aan langdurige vermoeidheid, stress, verminderde eetlust, slechte nachtrust en humeurigheid. Zoals je misschien wel kunt raden, is het best pittig om te rollebollen als je deze symptomen ervaart.

Bovendien gaat je lichaam in een soort recovery modus wanneer je te veel hebt getraind. Hierdoor heb je waarschijnlijk weinig zin in sex. Biologisch gezien stelt ons lichaam herstel namelijk boven reproductie.

De balans

Zoals alles in het leven is ook in de sportschool (of sportveld) balans belangrijk. Het is goed om te bewegen, maar maak het niet te gek. Merk je dat je lichaam op is door het trainen? Las dan een welverdiende pauze in en geef je lichaam tijd om op rust te komen.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je snel overtraind zult raken. Volgens Wickham sporten de meeste mensen niet zoveel dat dit snel zal gebeuren. Dit is vaak enkel iets wat je tegenkomt bij topsporters.

Bron: InStyle | Beeld: Adobe Stock