Aha: dit is waarom je je eigen parfum vaak niet meer ruikt

Er is volgens experts een logische verklaring voor.

We ruiken graag de hele dag lekker en geven dan ook een vermogen uit aan onze signature scent. Maar hoewel we best nog wat complimentjes over ons parfum ontvangen, lijken we 'm zelf naar verloop van tijd niet meer te ruiken. Hoe kan dat toch?

Eigen parfum

Hoezeer je je ook onderdompelt in je favoriete parfum – en netjes alle tips and tricks opvolgt die er zijn om je luchtje zo lang mogelijk te laten hangen – moet het je zijn opgevallen dat je er zelf op een gegeven moment niet meer van kunt genieten.

Ook ooit je beste parfum verstoven om er vervolgens achter te komen dat je het na een tijdje niet meer op je huid lijkt te ruiken? Volgens experts is er een reden waarom je je eigen parfum niet kunt waarnemen. Het blijkt een instinctief dingetje te zijn...

Neusblindheid

Vicken Arslanian, heroprichter van parfummerk Commodity, werpt licht op het onderwerp en legt uit: "Dit wordt neusblindheid genoemd, een fenomeen waarbij je neus geen geur meer waarneemt.'' Volgens haar treedt dit op wanneer de neus erachter komt dat een geur geen bedreiging vormt of giftig is en deze niet meer opmerkt.

''Afgezien van parfum komt het vaak voor in omgevingen waar we ons gedurende langere tijd bevinden.'' Positief nieuws wanneer je je bedenkt dat je de hele dag naast die éne collega moet zitten die nooit van deo heeft gehoord, minder wanneer je erachter komt dat dit ook geldt voor huishoudelijke geurtjes en je huisdieren. "Je ruikt ze eerst, maar na een tijdje is de geur verdwenen."

Holly Hutchinson, oprichter van Memoize London beaamt het verschijnsel neusblindheid en herhaalt dat ''als we eenmaal gewend zijn aan een geur en ons lichaam besluit dat het niet bedreigend is, het het blokkeert, waardoor onze neus beschikbaar wordt voor nieuwe geuren en alles wat potentieel schadelijk kan zijn." Aha!

Bron: My imperfect life | Beeld: Adobe Stock