Op deze manier blijft je parfum veel langer hangen

Dankzij deze hack vervliegt de geur van je favoriete parfum niet meer zo snel.

Summer is calling! We kunnen eindelijk onze favoriete zomeritems uit de kast trekken. Tijd om de flared jeans te verruilen voor een zomerjurkje en de Dr. Martens voor een paar Birkenstocks. Naast een frisse look, willen we ook graag een parfum dragen dat ons zomers stemt. En of dat nou een fruitige of frisse geur is, we hopen vooral dat-ie zo lang mogelijk blijft hangen.

Geuren in de zomer

Met name in de zomer vervagen geuren sneller, zo weet cosmetisch chemicus Nausheen Quershi te vertellen. Aan Refinery29 deelt ze dat dit een probleem is van elk seizoen, maar dat het in de zomer extra erg is. In de winter houden de extra lagen kleding de geur wat langer vast, en we zweten minder waardoor de fragrance ook minder snel wegsmelt.

Quershi hoorde al tig tips van mensen die parfum op bijzondere plekken sprayen. Je lichaamswarmte zou hier gunstiger zijn voor de geur. De chemicus kijkt er alleen liever op een andere manier naar. Op een biochemisch perspectief. “Er zijn een paar factoren die de levensduur van je parfum beïnvloeden”, vertelt ze. “Houten en pittige geuren gaan langer mee, terwijl fruitige en bloemige geuren eerder vervagen.”

Huidtype

Vaak dragen we juist die fruitige en bloemige geuren in de zomer. Dat is dus sowieso al geen succesformule. Je huid speelt daarnaast ook nog een rol in geurbehoud. “Des te vettiger je huid is, des te langzamer de geur vervliegt. Wanneer de huid droog is, vervaagt de geur sneller.”

Het gebeurt nog weleens dat fabrikanten van parfum een bevochtigingsmiddel toevoegen aan hun geuren, zodat de geur zich beter hecht aan de huid. “Maar de grootste factor is het percentage parfum in de formule als geheel en de hoeveelheid alcohol.”

Hack voor geurbehoud

Er zijn twee grote begrippen wanneer het op parfum aankomt. Je hebt eau de toilettes en eau de parfums. Eau de toilettes bevatten 5 tot 10 procent parfum en eau de parfums bevatten 7 tot 15 procent parfum. Een eau de parfum is vaak prijziger, maar het is wel de betere keus als je wilt dat een geur minder snel vervliegt. Want des te meer parfum een parfum daadwerkelijk bevat, des te langer de geur blijft hangen.

Een eau de parfum kiezen is dus een goed idee als je wilt dat de parfum minder snel vervaagt. Daarnaast raadt Nausheen aan om je huid perfume ready te maken. “Bevochtig je huid met een crème of serum om de geur langer vast te houden”, tipt ze. “En spray achter je oren. Het is op deze plek minder waarschijnlijk dat de geur snel verdampt, omdat je oren het beschermen tegen blootstelling aan de lucht en wind.” Aha!

Bron: Refinery29, Marie Claire (archief) | Beeld: Jessica Ticozzelli 

Laatste nieuws