Huh? Blijkbaar is een té leuke werkplek niet bevorderlijk

Een giftige werkplek is voor niemand goed, maar dat betekent niet dat het alleen maar rozengeur en maneschijn moet zijn.

Je werk moet een positieve omgeving zijn waar je je op je plek voelt, je het naar je zin hebt en waar je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt. Maar wist je dat er zoiets bestaat als een ‘te leuke’ werkplek?

De perfecte werkomgeving

Stel je voor dat je elke dag naar je werk gaat en wordt begroet met een glimlach en positiviteit. Je baas overlaadt je regelmatig met lof, je krijgt eer voor het werk dat jij hebt gedaan en je krijgt nooit te horen dat je het niet goed genoeg doet. Klinkt fantastisch, toch? Volgens psycholoog en professor aan de New York University Tessa West, kan een overdreven ‘leuke’ werkplek net zo’n red flag zijn als een giftige.

Twee uitersten

We weten dat veel werkplekken een cultuurprobleem hebben. Volgens een Fortune-enquête uit 2023 zegt 64 procent van de respondenten dat ze een giftige werkomgeving ervaren, waarbij 44 procent het leiderschap de schuld geeft van de negativiteit. Maar als reactie daarop en het streven naar een betere balans, gaan veel bedrijven naar het andere uiterste: ‘een cultuur van vriendelijkheid’.

“Er is een enorme druk geweest op het gebied van welzijn en vriendelijkheid op het werk – wat duidelijk goede eigenschappen zijn”, vertelde West aan CNBC Make It. “Maar wat er uiteindelijk gebeurt, is dat we vriendelijkheid op de een of andere manier hebben afgezet tegen duidelijke communicatie en confrontatie, zelfs als dat nodig is.” Zoals West uitlegt, betekent aardig niet altijd beter: “Soms is aardig een ontsnapping.”

Balans

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal over eens dat een werkplek duidelijk giftig is als deze respectloos, niet-inclusief, onethisch, of beledigend is. Maar dat betekent niet dat het tegenovergestelde alleen maar rozengeur en maneschijn moet zijn. West benadrukt het belang van ruimte voor kritische feedback en gesprekken en vindt dat het niet schuwen van zowel het ontvangen als het geven daarvan een essentieel ingrediënt is voor loopbaanontwikkeling.

Hoe weet je of je werkplek ’te leuk’ is?

Wat dan het grootste teken is van een ’te leuke’ werkplek? Volgens West is dat wanneer er een overvloed aan vriendelijke en generieke opmerkingen is die op iedereen van toepassing zou kunnen zijn. Zomaar zeggen dat iemand geweldig is om mee te werken en alles goed doet, in plaats van eerlijk inzicht te bieden in zowel hun sterke als zwakke punten, is een red flag.

Daarnaast is het zo dat wanneer bedrijven bang zijn om direct tegen hun werknemers te zijn, een vriendelijke cultuur zich ook kan manifesteren in de vorm van passieve agressiviteit, waarbij slechte bedoelingen worden gemaskeerd door een glimlach. “Ironisch genoeg is een cultuur van overdreven vriendelijkheid dé manier om ‘mentale veiligheid’ te verpesten, omdat je niet weet wat iemand echt denkt”, legt West uit.

Een werkplek die te mooi is om waar te zijn kan je dus niet alleen mentaal schaden, maar kan ook schadelijk zijn voor je carrière. Als je wilt ontsnappen aan zo’n cultuur, raadt West aan om te beginnen met eerlijke, constructieve feedback voor jezelf te vragen. “Uiteindelijk kan niemand verbeteren zonder kritische feedback – je wordt niet beter in je werk en ook niet in de omgang met mensen.”

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws