Aha: om deze reden kun je last hebben van acne op je hoofdhuid

Puistjes kunnen overal op je lichaam verschijnen.

Worried asian woman checking her hair in mirror at home

Puistjes op je gezicht ontdekken is nooit leuk. Break-outs doen echter niet aan discriminatie en kunnen op elk stukje huid van je lichaam de kop opsteken, en dus ook op je hoofdhuid. Dit is wat je erover moet weten.

Wat is hoofdhuidacne?

Ging je weleens met je vingers door je haar en voelde je opeens puistjes? Of raakte je tijdens het kammen van je lokken een bultje dat pijnlijk aanvoelde? Dan zou het maar zo kunnen dat jij – net als velen – acne of puistjes op je hoofdhuid had. Het ontstaat wanneer olie en/of dode huidcellen de haarzakjes verstoppen, maar waardoor dit precies gebeurt is niet altijd makkelijk aan te wijzen.

“Onzuiverheden op de hoofdhuid kunnen worden veroorzaakt door een breed scala aan huidaandoeningen”, vertelt dermatoloog Nava Greenfield aan Byrdie. “De meest voorkomende puistjes op de hoofdhuid die ik zie, zijn van cysten op de hoofdhuid, acne op de hoofdhuid en van dermatitis of roos.”

Behandeling

In sommige gevallen is het erg makkelijk om puistjes op de hoofdhuid te verminderen. Ervaar jij bijvoorbeeld roos en puistjes op je hoofdhuid? Dan is een anti-rooshampoo soms al genoeg. Ook stelt Greenfield dat sommige mensen baat kunnen hebben bij anti-acnemedicatie. Wel vindt ze het belangrijk dat je de hulp van een dermatoloog inschakelt wanneer je vaak last hebt van puistjes op je hoofdhuid.

“Een dermatoloog kan vaststellen met wat voor soort puistjes je te maken hebt en weet welke behandeling het beste is.” Greenfield vervolgt dat puistjes op de hoofdhuid in sommige gevallen kunnen duiden op een ernstigere huidaandoening. “Zoals huidlupus of lichen planopilaris (een haarziekte waarbij de haarzakjes ontstoken zijn, red.), deze aandoeningen veroorzaken ook vlekken op de hoofdhuid.”

Voorkomen

Voor het voorkomen van puistjes op je hoofdhuid gelden dezelfde handvaten als puistjes op je gezicht voorkomen: zit er niet met je handen aan. Als je gevoelig bent voor vet haar, is het volgens dokter Neal Schultz ook verstandig om je haar om de dag te wassen, zeker na een workout. Was het in ieder geval met water en kies voor shampoos met ingrediënten als salicylzuur en cortison. Salicyzuur kan de productie van roos en olie op je hoofdhuid verminderen en cortison stimuleert het herstel van ontstekingen.

Probeer ook je hoofdhuid een keer in de week te scrubben, om te voorkomen dat dode huidcellen de haarzakjes verstoppen. Kies voor een milde exfoliant, maar sla het schubben over wanneer je huid geïrriteerd is.

Bron: Byrdie | Beeld: Adobe Stock

Beauty
  • Hairloss concept. Young troubled asian woman checking for thinning hair in mirror at home