Vrouwen worden in hun carrière afgeremd door deze dertig vooroordelen

Dat is dus vrijwel... alles.

Jaren boksen vrouwen al op tegen de (gender)vooroordelen over hen. Vooruitgang is heus wel geboekt, maar we zijn er nog lang niet. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er nog steeds veel vooroordelen zijn over vrouwen die hen tegenwerken in het bemachtigen van leiderschapsfuncties.

Bekritiseerd om vooroordelen

Je hebt de volgende uitspraak vast weleens horen vallen: vrouwen moeten twee keer zulk goed werk verrichten om half zo goed gevonden te worden als mannen. Door de jaren heen verdienen vrouwen steeds meer credit voor hun werkzaamheden, maar helaas moeten we nog altijd streven naar veel verbetering. En natuurlijk zullen mannen ook wel te maken krijgen met vooroordelen (wat ook niet goed is), maar met name vrouwen moeten er 'maar' mee dealen, zeker wanneer ze leiding willen geven. Uit een recent onderzoek van Fast Company kwam naar voren om welke vooroordelen vrouwen worden bekritiseerd wanneer zij een leidinggevende functie willen bekleden.

Voor het onderzoek beantwoordden 913 vrouwen open vragen over hun carrière. Enkele vragen waren: Welke bijkomende identiteitsfactoren hebben jouw ervaringen op het werk beïnvloed? En welke soorten vooroordelen ben je, afgezien van gendervooroordelen, op het werk tegengekomen? De resultaten waren behoorlijk teleurstellend, zo vertelt ook Amy Diehl, een van de drie hoofdonderzoekers van de studie, aan CNBC Make It. "Samenvattend kwam het erop neer dat het niet uitmaakte wat de vrouwen precies deden, het was nooit precies goed."

Leeftijd speelt een grote rol

Een van de vooroordelen tegen vrouwen had te maken met leeftijd. De deelneemster van het onderzoek gaven aan dat ze met regelmaat te horen kregen dat ze 'te jong' waren om leiding te geven, terwijl anderen ook te horen kregen dat ze niet geschikt waren voor een rol omdat ze te oud waren. Hierbij lijkt ook een dubbele standaard te zijn. "Mannen van mijn leeftijd worden gezien als rijpe leiders", gaf een van de respondenten aan. "Vrouwen van mijn leeftijd daarentegen alleen als oud."

Diehl vindt het heel kwalijk dat vrouwen maar hebben te dealen met deze zaken. Volgens haar kan het erin resulteren dat vrouwen aan zichzelf gaan twijfelen en daarmee hun ambities on hold zetten.

De dertig vooroordelen

Leeftijd kan zorgen voor negatieve vooroordelen over vrouwen, maar dat was niet eens de grootste factor. De karakteristiek die het meest tegen vrouwen werkt op de werkvloer is iemands accent. En helaas houdt het daar ook niet mee op. De onderzoekers identificeerden wel dertig (!) vooroordelen die vrouwen tegenwerken op de werkvloer wanneer ze leiding willen geven of al een leidinggevende functie bekleden.

 1. Accent
 2. Leeftijd
 3. Mate van aantrekkelijkheid
 4. Lichaamsvorm
 5. Sociale klasse
 6. Huidskleur
 7. Communicatiestijl
 8. Culturele identiteit
 9. Restricties in voeding
 10. Opleiding
 11. Werkgeschiedenis
 12. Etniciteit
 13. Geslachtsconformiteit
 14. Gezondheid
 15. Intellectuele vermogen
 16. Burgerlijke staat
 17. Nationaliteit
 18. Beroep
 19. Beroepsfunctie
 20. Ouderlijke status
 21. Karaktereigenschappen
 22. Fysiek vermogen
 23. Politieke voorkeuren
 24. Zwangerschap
 25. Afkomst
 26. Religie
 27. Woonplaats
 28. Anciënniteit
 29. Seksuele geaardheid
 30. Jaren ervaring

Bron: CNBC Make It | Beeld: Adobe Stock