Hoe kun je een te hoge werkdruk met je baas bespreken?

Het is echt belangrijk dat je dit wel aankaart.

Vele e-mails die je nog moet beantwoorden, projecten die je nog moet afronden, projecten waar je zelfs nog aan moet beginnen, sollicitatiegespreken met eventuele nieuwe collega's voeren, brainstormsessies, werkzaamheden van een zieke collega overnemen. Op het werk hebben we het vaak behoorlijk druk. Soms zelfs te druk. Met één drukke week kunnen we nog wel dealen, maar wat als je het steevast veel te druk hebt?

De aanpak

Op het werk zetten we allemaal ons beste beentje voor. Toegeven dat je omkomt in het werk kan dan ook eng zijn. Maar hoe eng het ook is, het is belangrijk om dit wel te doen. Te veel werk kan ervoor zorgen dat jij je werk niet correct uitvoert, maar daarnaast breng je daarmee je persoonlijke gezondheid in het geding. Het zorgt niet alleen voor stress, maar kan uiteindelijk uitmonden in een burn-out. Dit wil je niet. En vanuit zakelijk perspectief maak je ook je baas hier niet blij mee. Hoe je het gesprek hierover dan precies moet beginnen en wat je dan het beste kunt zeggen? Wij delen enkele tips.

Praat erover met een collega

Plan niet meteen een afspraak in met je baas, maar praat eerst met een collega die je vertrouwt. Wat vindt hij of zij van jouw takenpakket? “Het kan zijn dat je zoveel werk hebt, dat je hierdoor in de stress raakt. Dit kan ervoor zorgen dat je minder productief werkt”, legt Jenny Devonshire, oprichter van het werk wellness platform Pause2Perform uit aan Stylist. "Als dit het geval is, kun je met deze collega of vriend bespreken hoe je je taken in betere, beheersbare chunks kunt verdelen en een plan maken om je tijd in te delen.”

Is je collega het erover eens dat het inderdaad te veel werk is? Dan heb je er bovendien meer vertrouwen in dat het gesprek met je baas inderdaad moet plaatsvinden.

Weet wat je wilt zeggen tijdens de meeting

Staat de afspraak met je baas gepland? Zorg dan dat je op een rijtje hebt wat je wilt zeggen. “Schrijf die dingen op en neem je notities mee naar de meeting om er zeker van te zijn dat je alles kunt zeggen wat je kwijt wilt", aldus Devonshire.

Daarnaast raadt de carrière-expert aan om een lijst te maken met alle taken die jij momenteel moet uitvoeren en hoelang het duurt om dit voltooien. Op deze manier kun je concreet laten zien waarom je denkt dat de workload te veel is.

Kom met oplossingen

Helaas is je baas net als jij waarschijnlijk hartstikke druk. De kans dat hij of zij taken van jou kan overnemen is dan ook klein. Probeer daarom zelf van tevoren na te denken over eventuele oplossingen. "Het aanbieden van oplossingen helpt niet alleen om de situatie op te lossen, maar hiermee laat je ook aan je baas zien dat je actief probeert dit probleem op te lossen als een toegewijde medewerker", legt Devonshire uit.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock