En weer door: hoe jij na een vakantie je werk weer vlot op de rit krijgt

Je maakt jezelf makkelijk wijs dat je de eerste dag terug non-stop moet door ploeteren tot alles klaar is, maar je een slag in de rondte werken doet je uitgeruste vakantiegeest weinig goeds.

We hopen dat je ’m nog tegoed hebt, maar voor een deel zit de vakantie er weer bijna op. Wij delen hoe je weer productief aan de slag kunt op het werk, zonder die uitgeruste geest te verliezen.

Begin lekker op tijd

Hoe leuk je baan ook is, de meesten hebben niet zoveel zin om weer aan de slag te moeten na een vakantie. Om de transitie naar de werkvloer zo soepel mogelijk te laten verlopen, raadt carrièrecoach Lynn Taylor aan om op tijd te beginnen, het liefst voor de meeste mensen op kantoor zijn. “Dat zal de werklast wat verminderen en je een voorsprong geven, zonder afleiding”, legt ze uit aan Business Insider.

Plan nog geen meetings in

Wanneer meetings plaatsvinden, dat ligt soms buiten je controle. Maar voor zover je er wél controle over hebt: laat die meetings nog even links liggen. Na een vakantie wil je eerst up to speed raken met wat je hebt gemist, en dat wil je het liefst een beetje rustig aan kunnen doen. “Probeer je eerste dag terug van vakantie vrij te houden van meetings”, luidt dan ook het advies van zakelijk spreker Michael Kerr. Op deze manier kun je voorkomen dat je overprikkeld raakt met nieuwe info – wat je uitgeruste vakantiegeest natuurlijk niet ten goede zou komen.

Op je eerste dag terug op het werk na een vakantie, kun je volgens Kerr het beste eerst een planning maken. “Achterhaal wat het belangrijkst is voor jouw baan, jouw baas en de dingen die jij nog moet voltooien. Leer om nee te zeggen tegen taken die minder prioriteit hebben.” Met een duidelijk overzicht kun je jouw werkzaamheden het vlotst weer oppakken en voorkom je dat je gestrest raakt.

Besteed niet te veel tijd aan je volle inbox

Na een vakantie keer je vaak terug naar een volle inbox. De ongelezen e-mails kunnen voor een gestrest gevoel zorgen en om die reden raadt Kerr aan om je er niet te druk om te maken. “Verwar e-mailactiviteit niet met productief werk, dus wees strategisch en reageer alleen op e-mails die urgent zijn”, aldus Kerr. Sommige mails zijn helemaal niet meer relevant als je terug bent, hier hoef je niet op te reageren. O, en mocht je nu vergeten op iets te reageren? Dan weet de persoon in kwestie je echt wel weer te vinden.

Lifehack: veel mensen stellen voor hun vakantie en out of office in (een absolute aanrader). Mensen zijn hierin altijd eerlijk over wanneer ze weer terug zijn. “Op maandag de 17de ben ik terug en zal ik proberen je mail te beantwoorden.” Ben je daadwerkelijk op maandag de 17de terug? Maak hier in je OOO dan dinsdag de 18de van. Op deze manier zullen mensen niet op maandag al een reactie verwachten en voel jij minder druk om op je eerste werkdag je inbox bij te werken.

Neem poolshoogte

Nu zeiden we net wel dat je het beste op tijd kunt beginnen voordat je collega’s aan hun werkdag starten, maar het heeft ook z’n voordeel om te beginnen wanneer zij allemaal al achter hun laptop zitten. Klap in dat geval nog niet je eigen laptop open, maar doe even een rondje. Vraag je collega’s waar ze mee bezig zijn geweest en of er nog dingen zijn die jij moet weten. Grote kans dat ze dit dan ook wel op de mail hebben gezet, maar het is soms makkelijker om hier meteen met collega’s over te praten. “Op deze manier ben je op de hoogte van de belangrijke dingen, voordat je start aan je dagelijkse taken”, aldus carrièrecoach Ryan Kahn.

Maak ook van jezelf een prioriteit

Je bent een tijdje niet op het werk geweest, dus de kans is groot dat je een achterstand wilt inhalen door je een slag in de rondte te werken. Nobel, dat wel. Kerr zou het echter niet aanraden. “Je maakt jezelf makkelijk wijs dat je de eerste dag terug non-stop moet door ploeteren tot alles klaar is. Maar als je je eerste dag met die aanpak start, krijg je niet alleen veel stress; het zal de kans vergroten dat je fouten maakt en waarschijnlijk tot gevolg heeft dat je minder productief bent in plaats van meer.” Neem dus voldoende pauzes, wandel af en toe en eet en drink genoeg.

Bron: Business Insider | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws