Ai: zoveel werken vrouwen jaarlijks gemiddeld over

Tijd om daarmee te stoppen.

Young woman working at home at night on a project using a laptop. Problems with long hours workaholism

Er zijn zoveel redenen waarom we geneigd zijn om wat langer door te werken. Die ene deadline die in je nek hijgt, een inbox vol mails waar je de hele dag niet aan toe bent gekomen of simpelweg werkdruk op kantoor. Echter, het is tijd om korte metten te maken met dat overwerken. Jaarlijks blijken vrouwen dit echt veel te veel te doen.

Overwerken

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University blijkt dat veel werkende vrouwen regelmatig overwerken. Lange werkuren, grenzen aangeven en overwerken zijn onderwerpen die voor vrouwen lastig bespreekbaar zijn. Gemiddeld werken vrouwen 32 uur per week en verdienen ze €33.750 per jaar. Daarmee verdienen vrouwen op jaarbasis gemiddeld €5.000 minder dan mannen. Ook werken vrouwen gemiddeld twee uur per week extra. Dat klinkt misschien weinig, maar niets is minder waar.

Schokkend

Wanneer we al deze uren bij elkaar optellen, betekent dat vrouwen al gauw drie weken per jaar gratis en voor niets werken. Wij kunnen ons wel een betere tijdsbesteding voorstellen, zoals een vakantie naar Madrid, of genieten van een familievakantie in Schotse Hooglanden.

Naast alle extra uren, blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen het gevoel hebben meer uren te moeten maken dan mannelijke collega’s voor dezelfde beloning. Ook gaven de respondenten aan minder kans op promotie te hebben dan de mannen. Dat sluit ook aan bij het feit dat 22 procent van de vrouwen een leidinggevende positie heeft tegenover, 35 procent van de ondervraagde mannen.

Nog een opvallend feit, is dat het antwoord op de vraag of de 43.000 respondenten een voorkeur heeft voor een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende. Twee derde geeft aan dat het niet uitmaakt, terwijl de rest van de ondervraagden de voorkeur heeft voor mannelijke manager.

Bron: Elegance | Beeld: Adobe Stock

Carriere
  • Young woman working at home at night on a project using a laptop. Problems with long hours workaholism concept