Het gilet is nog lang niet op z’n retour (en zo style je het)

Eigenlijk mag het gilet niet in je garderobe ontbreken.

Lange tijd was het gilet de illustratie van formele kleding, maar het item heeft dat stoffige imago een paar jaar geleden van zich af weten te schudden. Het veroverde de positie van go-to look voor vele gelegenheden. En voorlopig lijkt de waistcoat die positie nog wel te behouden.

Toen versus nu

We noemden net al dat het gilet in de modewereld werd geïntroduceerd als een formeel mouwloos vest. Hoewel het item z’n zakelijke uitstraling niet volledig verloor, kreeg het een lossere en speelsere uitstraling. Voorheen werden ze vooral gemaakt in een strak design en in een zwarte kleur. Tegenwoordig is dat wel anders. Ze worden gemaakt van chiquere materialen, soms zelfs luchtigere en lossere materialen, en zijn verkrijgbaar in verschillende silhouetten en kleuren. De klassieke modellen kun je dragen naar kantoor, de casual varianten naar een etentje of date night.

Met de styling van het gilet kun je dus alle kanten op. Hoewel je er de plank niet snel mee misslaat, delen we toch enkele combinaties die altijd voor succes zorgen.

Als onderdeel van een co-ord

Klassiek, maar altijd succesvol. Het gilet onderdeel uit laten maken van een co-ord.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Monikh (@monikh)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jessica Skye (@_jessicaskye)

Met een spijkerbroek

We noemden net al dat je kunt kiezen voor een business smart-look, maar je kunt een gilet ook een casual uitstraling geven door het te combineren met een spijkerbroek. Works every time! 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Monikh (@monikh)

Onverwachts maar waar: met een rok

Veel hebben we deze combinatie gezien, en we vragen ons oprecht af: waarom eigenlijk niet?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chloe Robertson (@chloejade_story)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marissa Cox (@ruerodier)

Nog meer inspiratie

Zoals we al zeiden, je kunt het op veel manieren dragen. Hoe je de styling aanpakt is dus echt aan jou. Al is het natuurlijk nooit vervelend om het af te kunnen kijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jen Azoulay (@jen_wonders)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Aimee Song (@aimeesong)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gosia Boy (@gosiaboy)

Transitie van zomer naar herfst

Het gilet mag dan een zomerfavoriet zijn, maar je kunt ‘m prima blijven dragen in de herfst. Het zit ‘m simpelweg in hoe je het combineert. Zeker als het onderdeel uitmaakt van een three piece (gilet + matchende blazer + matchende broek) is de styling makkelijk gedaan. In dat geval draag je jasje om ervoor te zorgen dat het warm genoeg is voor de alweer koudere maanden.

Ook kun je de waistcoat natuurlijk dragen boven een witte oxford blouse (of een kleur blouse die er het beste bij past). Voor een nonchalantere uitstraling kun je het zelfs combineren met een t-shirt met lange mouwen. Een ding is in ieder geval zeker: ook tijdens het volgende seizoen mag het gilet gezien worden.

Beeld: NL Beeld, BrunoPress 

Laatste nieuws