Sollicitatiegesprek? Deze kleur kun je dan het beste dragen

Onbewust maak je er een betrouwbaardere indruk mee.

Van power suits tot nonchalante looks: we zijn er zeker van dat recruiters het allemaal hebben gezien bij sollicitatiegesprekken. Om een verpletterende indruk achter te laten als sollicitant zit het ‘m echter niet zozeer in het soort items dat je draagt (al doen wij graag de suggestie om wel iets nets te dragen), maar in welke kleur je draagt.

Eerste indruk

Onderzoek heeft aangetoond dat 33 procent van de recruiters al binnen de eerste 90 seconden van een sollicitatiegesprek weten of ze je in hun team willen of niet. It goes without saying dat een juiste outfit bijdraagt aan het maken van een goede eerste indruk. En wat netjes en geschikt is, voel je zelf waarschijnlijk wel aan. Maar wat kleuren betreft kan het soms lastiger zijn. Welke kleur kun je nu het beste dragen?

Uiteraard is het belangrijk dat jij je fijn voelt in dat wat je draagt. Wel doet een carrière-expert van Snagajob graag een suggestie: draag de kleur blauw. “Het is een kleur die vertrouwen, verantwoordelijkheid en teamspirit uitstraalt”, legt ze uit aan PureWow. Met deze kleur zou je onbewust kunnen benadrukken dat je geschikt bent voor de functie en dat een toekomstige werkgever op jou kan bouwen.

Heb je een online sollicitatie? Draag dan een donkerdere kleur blauw. Webcams zijn niet de beste tools om kleuren goed over te brengen en een lichte tint kan ervoor zorgen dat de kleur uitgewassen oogt.

Welke kleur niet te dragen?

En dan is er ook nog een kleur die best wel not done is voor een sollicitatie, namelijk de kleur oranje. Niet omdat-ie niet gepast is, maar simpelweg omdat veel mensen negatieve eigenschappen koppelen aan die kleur. “Onderzoek van de afgelopen 50 jaar toont aan dat 75 procent van een persoonlijk gesprek non-verbaal is”, legt Snagajob uit aan Purewow. “Woorden worden voornamelijk gebruikt om informatie over te brengen, terwijl lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en persoonlijke presentatie worden gebruikt om interpersoonlijke attitudes en vertrouwen te evalueren. Hoewel oranje misschien je favoriete kleur is, kan het aan de ontvangende kant onbedoeld communiceren dat je een aandachtzoekende, overmoedige kandidaat bent.”

Daarnaast wijst een enquête uit 2013 uit dat oranje inderdaad niet de beste keuze is. Zo gaf 25 procent van de 2100 ondervraagde recruiters aan dat ze oranje de slechtste kleur vinden om te dragen tijdens een sollicitatie

Nogmaals, wat je wilt dragen is helemaal aan jou, al kan bovenstaande misschien wel wat outfitinspiratie bieden. Good luck! 

Bron: Pure Wow | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws