Deze 'positieve' eigenschappen op de werkvloer zijn eigenlijk een vorm van anxiety

En dat zijn eigenschappen die we vaak labelen als iets positief.

Businesswomen brainstorming using adhesive notes

We hebben op een dagelijkse basis vaak meer te doen met onze collega's dan met onze vrienden en familie. We proberen daarom altijd vriendelijk en behulpzaam te zijn. Maar wist je dat een aantal eigenschappen – die op de werkvloer vaak als superpositief worden gelabeld – kunnen weggeven dat je last hebt van anxiety?

Angstig

Wanneer iemand last heeft van anxiety, is iemand erg bang voor wat er zou kunnen gebeuren. Zo weet ook psycholoog Tanisha Ranger. "Bij anxiety ligt de focus op de toekomst, het is een angst voor een dreigende ramp. Je kunt er je vinger niet op leggen; je weet niet zeker wat het is. Je weet alleen dat er iets ergs gaat gebeuren", deelt ze daarover met HuffPost.

Hoewel het angstige gevoel bij mensen met anxiety continu aanwezig is, hoeft iemand niet als angstig over te komen. Sterker nog, diegene kan op de werkvloer beschikken over eigenschappen die we zien als iets positiefs. Psychologen delen echter dat de volgende eigenschappen eigenlijk een vorm van anxiety (kunnen) zijn.

Perfectionisme

Geeft iemand aan dat hij of zij een perfectionist is? Dan kunnen werknemers daar enthousiast van worden. Iemand die diens werk goed uitvoert, is immers precies waar een baas naar op zoek is. Psycholoog Nikki Lacherza-Drew deelt echter dat perfectionisme "een vorm van anxiety is". Bij deze eigenschap gaat het allemaal om controle. "Een groot project waar je als team aan moet werken, kan dan opeens een soloproject worden voor een persoon die deze eigenschap bezit. Alles moet volgens diens manier, want dat is 'de beste manier'."

Perfectionisme kan iemand behoorlijk tegenwerken. Als alles per se op die ene manier moet, kan het voor collega's moeilijk zijn om met die persoon samen te werken. "Veel mensen die beschikken over perfectionistische trekken hebben een laag zelfbeeld of zijn ontzettend bang om te falen", weet Lachera-Drew. "Dit is eigenlijk heel ironisch, want perfectionisme is niet mogelijk, waardoor ze zullen falen in hun perfectionisme."

People-pleasing

Niemand vindt het leuk om een confrontatie aan te gaan, maar sommige mensen hebben ook veel moeite om überhaupt nee te zeggen als ze het ergens eigenlijk te druk voor hebben. En het is waar: als jij de persoon bent die altijd een helpende hand kunt bieden, zullen je collega's je sneller bestempelen als een leuk persoon. Maar als je altijd ja zegt om mensen een pleziertje te doen, kun je jezelf behoorlijk voorbijlopen.

People-pleasing is een vorm van anxiety omdat het voortkomt uit zorgen over wat anderen van je zullen denken of over je zullen zeggen. Als je nee zegt tegen iets wat je collega van je vraagt, zullen ze dan boos zijn?", vertelt psychotherapeut Shannon Garcia. "Door jouw angst ben je geneigd om mensen tevreden te stellen, wat ten koste gaat van je eigen grenzen en welzijn."

Voor mensen die people-pleasers zijn is het belangrijk om grenzen te stellen. Ben je geneigd om altijd maar 'ja' te zeggen als iemand je iets vraagt? Leer jezelf dan aan om een antwoord te geven als: 'Ik moet eerst even mijn agenda checken'. Op die manier voorkom je in ieder geval alvast dat je geen impuls-antwoorden geeft.

Uitstelgedrag

Niets is makkelijker om iets voor je uit te schuiven als je ergens als een berg tegenop ziet. Het kan er alleen voor zorgen dat een probleem dat eerst nog klein was veel groter wordt. Of dat je het uiteindelijk moet afraffelen omdat je het anders niet op tijd afkrijgt. "Als je merkt dat je bepaalde taken op het werk uitstelt, kan het komen door anxiety", weet Garcia. "Ik vertel mijn cliënten altijd dat anxiety zich voedt met dingen die je vermijdt. Het is een tijdelijke oplossing, die op de lange termijn juist voor meer anxiety kan zorgen."

Als een bepaalde taak zorgt voor stress en je het om die reden uitstelt, kun je volgens Ranger de taak het beste in kleine chunks opbreken. "Je beseft je dan vaak dat je in staat bent om alles te doen en leert dat het logisch is dat je al die dingen niet in een keer kunt doen."

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock