5 skincare-fouten die ervoor kunnen zorgen dat je poriën groter lijken

Gelukkig zijn de meeste fouten erg makkelijk te voorkomen.

Young women are put in hand lotion

We snappen dat poriën een goed doel dienen voor de huid, maar moeten ze nu net in ons gezicht zichtbaar zijn? Poriën in het gezicht kunnen al snel vergroot lijken wanneer je niet op de juiste manier voor je huid zorgt, en helaas, ook de volgende skincare-fouten doen je poriën weinig goeds.

Over je poriën

In tegenstelling tot wat mensen nog weleens denken, hebben poriën maar één grootte. Ze worden dus niet groter of kleiner, maar het kan wel zo lijken. Als je er de verkeerde gewoontes op nahoudt, kunnen poriën namelijk verstopt raken en daardoor groter lijken. Wij delen om welke fouten het gaat.

Te vaak blotting paper gebruiken

In Amerika zijn ze er he-le-maal fan van, in Nederland is het nog wat minder populair: oil blotting paper. Ze zijn bedoeld om je gezicht te ontdoen van een vette glow. En hoewel het best goed werkt, hebben de doekjes ook een keerzijde. Het droogt je huid namelijk uit. Onze talgklieren gaan dan namelijk meer talg produceren om de huid gehydrateerd te houden en dat kan weer leiden tot groter ogende poriën. Je kunt dus best blotting papier gebruiken als je huid er echt te shiny uitziet, maar doe het niet te vaak.

Te veel exfoliëren

Het is goed voor je huid om af en toe te scrubben of een exfoliant te gebruiken, maar sla hier niet in door. Ja, een exfoliant kan ervoor zorgen dat je huid soepeler en glowy wordt, maar het is slecht voor je huid als je het te vaak doet. Ook dan kan je huid beschadigd raken en dat kan weer resulteren in poriën die groter lijken. Ons advies: doe het niet vaker dan twee keer per week. O, en gebruik dan het liefst een milde exfoliant.

Comedogene ingrediënten

Je poriën kunnen ook verstopt raken door comedogene ingrediënten. Dit is ook wel een ingewikkeld begrip voor verstoppende ingrediënten. Deze zogenoemde comedogene ingrediënten kunnen na verloop van tijd overigens niet alleen zorgen voor groter lijkende poriën, maar ook acne veroorzaken. Drie van de meest voorkomende comedogene ingrediënten in skincare-producten zijn cacaoboter, kokosolie en lanoline. Niet-verstoppende ingrediënten zijn jojoba, amandel, rozenbottel en marula.

Verkeerd dieet

Ook je dieet kan een grote rol spelen in hoe gezond je huid is. Te veel geraffineerde suikers of gefrituurd voedsel kan leiden tot een piek in je insulinespiegel, wat op diens beurt weer kan zorgen voor een verhoogde talgproductie. Wil je niet, want we weten allemaal dat een teveel aan talk je poriën kan verstoppen.

Bron: Primary | Beeld: Adobe Stock