Deze tekenen wijzen erop dat je huid behoefte heeft aan meer vitamine D

Een vitamine D-tekort kan ook een vervelend effect op de huid hebben.

Bij een vitamine D-tekort kun je last hebben van vermoeidheid, bloedend tandvlees en lusteloosheid. Maar wist je dat een dergelijk tekort ook van de huid z’n tol kan eisen?

Tekort

Het is belangrijk dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt of aanmaakt. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam in staat is om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Ook zorgt het ervoor dat onze spieren en het immuunsysteem naar behoren werken. Maar wist je dat vitamine D ook nodig is voor een gezonde en glowy skin? Als je er niet genoeg van binnenkrijgt of aanmaakt, vertoont je huid een aantal tekenen. Wij zetten ze op een rijtje.

Doffe huid

Een doffe teint kan een teken zijn van een tekort aan vitamine D, zo weet Dr. Clare Morrison. “Je teint kan er enigszins grijs uitzien, je huid is niet zo dik of soepel als gewoonlijk of je kunt donkere kringen onder de ogen hebben. Dit komt omdat de huid vitamine D nodig heeft om huidcellen te genereren”, vertelt Morrison aan Red Online.

Oneffen huid

Vitamine D heeft het vermogen om huidontstekingen te verminderen. Het kan acne, rosacea en puistjes daarom tegengaan. Als je hier juist wel last van hebt, kan het betekenen dat je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt of opneemt uit de zon.

Fijne lijntjes

Fijne lijntjes voorkomen is helaas niet mogelijk. We krijgen er allemaal mee te dealen naarmate we ouder worden. Wel kan vitamine D het proces vertragen. “Het werkt als antioxidant en helpt het lichaam om vrije radicalen te bestrijden”, licht Morrison toe. Het zijn juist deze radicalen die fijne lijntjes en huidveroudering kunnen veroorzaken. “Een gebrek aan vitale vitamine D-bronnen kan resulteren in diepere en zichtbaardere lijnen.”

Droge huid

We noemden ‘m net al: de droge huid. Volgens Morrison is een droge, jeukende huid wellicht het duidelijkste teken dat je huid te weinig vitamine D krijgt. Als je hier te weinig van binnenkrijgt kan dit niet alleen een droge huid veroorzaken, maar ook eczeem. Dit heeft opnieuw te maken met het immuunsysteem dat nu eenmaal vitamine D nodig heeft om te functioneren.

Zweten

Een eerste teken van een vitamine D-tekort is zweten. “Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je huid gaat zweten”, vertelt Morrison. Je zweet over je hele lichaam, dus ook je gezichtshuid zweet. “Hierdoor kan je huid droog en geïrriteerd worden en hiermee vergroot je de kans op puistjes.”

Meer vitamine D

De snelste manier om je vitamine D-inname te vergroten is door supplementen in te nemen. “Je kunt ook proberen om een vitamine D-olieserum op je huid aan te brengen”, voegt Morrison toe. Een smakelijke manier is bovendien om meer voedingsmiddelen te eten waarin de vitamine zit. Vitamine D zit onder andere in vette vis, vlees en in eieren.

Bron: Red Online, Voedingscentrum | Beeld: Brooke Cagle (Unsplash) 

Laatste nieuws