Hoe je kunt opvallen tijdens een virtueel sollicitatiegesprek

Ook via een virtueel gesprek kun je een verpletterende indruk achterlaten.

Woman student looking for a new job having an online interview

We hoeven dan geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar de digitale meeting en het virtuele sollicitatiegesprek zijn niet meer weg te denken. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Zoom of Teams?

Sla geen stappen over

Voordat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek – online of niet – moet je eerst nog een aantal andere stappen doorlopen. De vacature vinden bijvoorbeeld, en hierop solliciteren. Met je sollicitatiebrief laat je natuurlijk de eerste indruk achter, dus raffel die niet af.

Het is van belang dat je indruk op je toekomstige werkgever maakt met je cv en motivatiebrief. Enkele eigenschappen waar recruiters vaak naar op zoek zijn, zijn: gemotiveerd zijn, flexibiel zijn, technisch aangelegd zijn en communicatief vaardig zijn. Het kan dus nooit kwaad om deze eigenschappen toe te voegen aan je cv en sollicitatiebrief.

Zo val je op

Pas als je brief in de smaak valt, ga je door naar de volgende ronden. Soms maak je eerst een proefopdracht of assessment, maar in de meeste sectoren heb je dan eerst een sollicitatiegesprek. Een virtueel sollicitatiegesprek blijft in theorie natuurlijk 'gewoon' een sollicitatiegesprek, maar een aantal dingen zijn wel anders. Doe daarom het volgende om een goede indruk achter te laten.

1. Noem de personen bij hun naam

Lijkt simpel, toch? “Toch is het geen gangbare zaak, dus het valt op als je het wel doet. Niet alleen zullen ze zich herinneren dat je hun naam zei, het helpt je ook om de naam te onthouden”, vertelt loopbaanadviseur Heather Livingston aan Real Simple. Daarnaast geeft ze als tip om een goede luisteraar te zijn, zodat je effectief kunt reageren.

2. Ga in een rustige omgeving zitten

Het liefst voor een effen muur. Heb je dit niet? Zorg er dan wel voor dat je omgeving opgeruimd en netjes is. Nog een tip: zorg voor voldoende licht.

3. Stel gerichte vragen

Een virtueel sollicitatiegesprek zorgt er ook voor dat je het kantoor niet van binnen kunt zien. Laat merken dat je onderzoek hebt gedaan en dus al weet wat voor bedrijfscultuur ze hanteren. Stel liever gerichte vragen.

No go’s

Wanneer de arbeidsmarkt overspoeld wordt door ambitieuze professionals, kan een kleine fout al snel grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te letten op je taalgebruik, acties én gewoontes. Hieronder een paar no go's.

1. Vergeet niet om de interviewer(s) te bedanken

Ook als het gesprek virtueel plaatsvindt, is iemands tijd waardevol. “Stuur achteraf een bedank mail. Richt je tot iedereen met wie je gesproken hebt, dus niet alleen de top of de recruiter.”

2. Zit er niet al te dik bovenop

Het is goed om een follow-up te doen als je enthousiast bent, maar pas op dat je niet over de grens gaat en daardoor needy overkomt. “Wacht minstens een week, voordat je contact opneemt met het bedrijf. Zorg er ook voor dat je bericht professioneel én respectvol is. Wees geduldig en pas eventueel je verwachtingen aan.”

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock