Waarom zijn digitale meetings toch zo vermoeiend?

Waarom kost het zoveel energie om met je collega's te videobellen?

Met de uitbraak van corona werd het startsein afgegeven voor het inschieten van digitale meetings. Inmiddels is corona onder controle en zitten we weer (deels) op kantoor. Een einde aan de digitale meeting kwam er echter niet. En dat terwijl velen die vermoeiender vinden dan eentje in real life. Wat maakt deze vergadersoort toch zo vermoeiend?

Zoom fatigue

Uit onderzoek blijkt dat er vier redenen zijn waarom videomeetings, maar ook videobelletjes met vrienden, zoveel van onze energie vragen. Het is ten eerste erg intens om de hele tijd oogcontact met collega’s of vrienden te houden – tijdens een meeting op kantoor kun je nog wel een keer uit het raam staren, maar wanneer je digitaal tegenover iemand zit ‘moet’ je die persoon aan blijven kijken. Het voelt wel erg ongeïnteresseerd als je even wegkijkt.

Ten tweede ervaren we een groot gebrek aan mobiliteit en ten derde is het erg vermoeiend om virtuele gebaren en non-verbale aanwijzingen te interpreteren. Allemaal zaken waar je geen last van hebt als je in real life met je collega’s een meeting voert.

We worden wel erg blootgesteld aan… onszelf?

Een vierde reden waarom videogesprekken zo vermoeiend zijn, is dat er behoorlijk veel zelfreflectie plaatsvindt. Je ziet jezelf immers continu in beeld. De kans is zelfs sterk aanwezig dat je jezelf meer in de gaten houdt dan je collega’s. Houd jij je hoofd altijd zo schuin? Zat je haar al de hele dag zo? Ons voorkomen is iets waar we gedurende de hele meeting mee moeten dealen. En dat terwijl je nooit zomaar 30 minuten in een spiegel zou staren.

Die zelfreflectie is behoorlijk vermoeiend, met name omdat we dit nooit eerder ervoeren. Media- en bedrijfspsycholoog Charlotte Armitage legt uit hoe dat zit: “Die extra psychologische verwerking die nodig is om aandacht te besteden aan iemands eigen gedrag en acties kan erg uitputtend zijn”, legt ze uit aan Stylist. “Het voegt op z’n minst een extra stimulans toe die je niet zou hebben gehad tijdens een persoonlijke ontmoeting.”

Voorkomen

Nu we weten wat die vermoeidheid veroorzaakt, kunnen we daar gelukkig op inspelen. Het onderzoek oppert dat er verscheidene manieren zijn om die uitputting wat tegen te gaan. Te beginnen met het instellen van een tijdlimiet. Daarnaast zou het volgens het onderzoek ook beter zijn om verder van het scherm af te gaan zitten en om geen webcams te gebruiken tijdens de vergadering.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws