Kan je huid echt baat hebben bij collageen supplementen?

Collageen is een van de bouwstenen van een gezonde huid, haar, nagels en botten.

Supplementen om een gladde en gezonde huid te krijgen, dat klinkt ons als muziek in de oren. Hst is niet voor niets dat er tegenwoordig eerder naar collageensupplementen wordt gegrepen dan naar botox of fillers. Alleen, hoe effectief is het? We zochten het uit.

Wat is collageen?

Voor we een duik nemen in de wereld van de collageen supplementen, is het eerst belangrijk om te weten wat collageen eigenlijk is. Collageen is een van de bouwstenen van een gezonde huid, haar, nagels en botten. Je lichaam bevat deze natuurlijke hulpbronnen al, maar naarmate we ouder worden wordt de hoeveelheid steeds minder. Voedingstherapeut Jenny Logan legt uit. “Na de leeftijd van 30 jaar verliezen we jaarlijks zo’n één tot twee procent van ons collageen, waardoor we zichtbaar ouder kunnen worden.”

Collageen zit tegenwoordig in een hoop producten, van crèmes en serums, tot pillen, drankjes en zelf spuitjes. Daarnaast bestaan er ook speciale supplementen die deze hulpbronnen bevatten. Alleen, is het effectief genoeg om de huidveroudering te vertragen? Volgens experts kan dit zeker het geval zijn, mits je de juiste supplementen kiest. Met de juiste formulering kunnen collageen supplementen de afbreuk van collageen door het lichaam vertragen, wat zorgt voor een gezonde huid, haar en nagels.

Verschillende types

Voordat je meteen een sprintje naar de apotheek trekt, is het belangrijk om te weten dat er meerdere types bestaan (er wordt gezegd dat er 28 types zijn). Volgens apotheker Pupinder Ghatoroa, verbreekt het hydrolyseproces “elke link tussen de bron en de resulterende peptide”, wat betekent dat het niet uitmaakt welk type collageen je gebruikt. “Het doorslaggevende probleem bij het kiezen van een collageensupplement is het vermogen om het collageenpeptide in de bloedbaan af te geven zonder dat het in aminozuren wordt omgezet”, legt Ghatora uit.

Als je collageen supplementen wilt slikken om de veroudering van de huid tegen te gaan, raadt Logan aan om voor het Type 1-collageen te kiezen, met voorkeur voor een gehydrolyseerde type uit de zee. “Type 1-collageen biedt de belangrijkste ondersteuning voor de huid en helpt structuur te bieden”, zegt ze. “Als het kapot gaat, verliezen we die structuur, wat kan leiden tot tekenen van veroudering. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoog houden van het collageengehalte in het lichaam, door het gebruik van absorbeerbare collageenpeptiden, kan helpen de ontwikkeling van lijntjes en rimpels te vertragen.”

Kortom, collageen supplementen kunnen een goede aanvulling zijn om fijne lijntjes te verminderen. Twijfel je of je het juiste supplement kiest, vraag dan altijd om advies aan een dermatoloog of apotheek.

Bron: Vogue, Libelle, Elegance | Beeld: Adobe Stock