Hoe een lang weekend vrij een positief effect kan hebben op je gezondheid

Met een 'normaal' weekend vrij ervaar je die gezondheidsvoordelen echter niet.

Wanneer we het druk hebben op het werk, dromen we vaak van wekenlange vakanties. Maar wist je dat een lang weekend ook al een positief effect op je gezondheid kan hebben?

Onderzoek

Uit een studie blijkt dat een 'gewoon' weekend, van twee vrije dagen, meer kwaad dan goed doet. Say what?! Dit komt omdat de interne klok van je lichaam (die de slaapcyclus stuurt) verstoort kan worden. Hierdoor kan je stemming en je mentale gezondheid 'aangetast' worden zodra je weer aan het werk gaat.

Hoewel je een deel van je slaap kunt 'inhalen' door uit te slapen of middagdutjes te doen in het weekend, is twee dagen vrij dus genoeg om je interne klok te verstoren. Wat je flink kunt merken als maandagochtend je wekker gaat en je weer in je normale ritme moet komen. Het resultaat? Het gevoel dat je niet uitgerust genoeg bent.

Lang weekend

Krijg je echter een dag (of twee) extra om te ontspannen? Dan heb je ook meer tijd om te slapen, te sporten en aan je relaties te werken. Volgens dezelfde studie zou dit voor een helderder geest en een gelukkigere kijk op de week zorgen.

Enne, niet alleen werknemers hebben baat bij een weekend van drie dagen, maar ook werkgevers. Uit een onderzoek uit 2018, uitgevoerd bij een bedrijf in Nieuw-Zeeland, is namelijk gebleken dat de stressniveaus van al het personeel fors daalden. De deelnemers gaven daarnaast ook aan dat ze hun werk naar tevredenheid kunnen afronden en een beter evenwicht tussen werk en privé hebben na een lang weekend vrij. Aha!

Bron: Stylist | Beeld: Ivan Babydov (pexels)