No go's: wat je beter niet in een sollicitatiebrief kunt benoemen

'Geachte heer/mevrouw' is dus geen goed begin.

Cheerful businesswoman having a business call

Als je een toffe vacature hebt gezien voor een job die je graag wilt bemachtigen, dan kom je er niet onderuit: een sollicitatiebrief schrijven. En dan wil je natuurlijk een goede eerste indruk maken. In dat geval doe je er goed aan om de volgende dingen niet in je brief te benoemen.

Schrappen

Wist je trouwens dat je sommige woorden en zinnen beter kunt vermijden? Althans, als we managing director van people2people Mark Smith mogen geloven. Houd je sollicitatiebrief maar bij de hand, want onderstaande woorden en zinnen kun je volgens Smith maar beter schrappen. Komen ze:

'Geachte heer/mevrouw'

Yes, we know! Dit is dé manier hoe je het vroeger hebt aangeleerd van je leraren. Maar volgens Smith, laat deze inleiding zien dat je geen onderzoek hebt gedaan. Gebruik liever de naam van je potentiële baas of degene die de sollicitaties uitvoert. Heb je geen naam? Dan raadt hij aan om een functietitel te gebruiken, zoals 'Geachte/Beste recruitment manager'.

'Ik geloof dat'

Zet liever geen 'Ik geloof dat ik een harder werker ben' in je sollicitatiebrief, maar gebruik in plaats daarvan een sterkere en actieve taal. Geef bewijs om je beweringen te onderbouwen. "Zinnen als 'Ik geloof dat ik een sterke spreker ben' kunnen de indruk wekken dat jij de enige bent die zo denk", legt Emma Harvey, manager bij wervingsbureau Robert Walters in Melbourne, uit aan Metro UK. Ze raadt daarom ook aan om concrete voorbeelden te gebruiken.

'Dynamisch'

Het is een woord dat vaak gebruikt wordt in brieven en die vaak dient ter opvulling. Sla het daarom liever over of wees concreet en geef aan waaruit het blijkt dat je dynamisch bent.

'Betrouwbaar'

Elke werknemer zou betrouwbaar moeten zijn en een werkgever gaat er dan ook vanuit dat je dit bent. Vervang daarom deze basisterm voor iets dat relevanter is voor de baan waarvoor je solliciteert. Geef hier ook weer goede voorbeelden van om je verhaal te onderbouwen.

Salaris

Volgens Harvey zou je discussies over het salaris moeten bewaren voor het sollicitatiegesprek. Vermeld je het al in je sollicitatiebrief? Dan kan dat je kans op onderhandelen beperken.

Bron: Metro UK | Beeld: Adobe Stock