Hoe herken je of een vacature een zogenoemde ‘ghost listing’ is?

Het is vaak zonde van je tijd om hierop te reageren.

De term ghost listing klinkt als een modern begrip, maar dit soort vacatures zijn er al jaren. Wij leggen uit wat het is en hoe je het kunt herkennen. Want je tijd verspillen aan een dergelijke vacature, da’s gewoon zonde.

Geen reactie op jouw reactie

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je een vacature tegenkomt die goed klinkt, dan reageer je daarop. Het is zo simpel als dat. Al is het opstellen van een sterke sollicitatiebrief niet net zo simpel. Des te teleurstellend is het als je geen reactie krijgt op je sollicitatie. Het is frustrerend en demotiverend. Maar helaas, het ligt buiten je macht. Hoor je ook in de dagen (of zelfs weken) daarna niets? Dan zou het maar zo kunnen dat je hebt gesolliciteerd op een zogenoemde ghost listing.

Een ghost listing is een fenomeen waarbij werkgevers een vacature open laten staan voor een functie waarvoor ze niet (meer) actief een werknemer zoeken. Het klinkt asociaal om dit te doen, dus waarom doen bedrijven dit?

Waarom bestaan ghost listings?

Loopbaancoach Becca Carnahan legt aan HuffPost uit dat er verschillende redenen zijn waarom een werkgever een dergelijke vacature nog niet uit de lucht heeft gehaald. “Soms heeft een bedrijf besloten om toch niet meer iemand aan te nemen voor een bepaalde rol, of soms is er al iemand gevonden, maar is de vacature nog niet offline gehaald. Ook kan het dat er nog niemand is aangenomen voor de job, maar dat een bedrijf al veel potentiële kandidaten heeft, waardoor het niet meer echt actief op zoek is naar nieuwe sollicitanten.”

Ook kan het gebeuren dat de vacature wel op vacaturesites is gedeeld, maar dat interne kandidaten de voorkeur genieten. De kans is dan klein dat iemand die geen ervaring heeft bij het desbetreffende bedrijf wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek – laat staan dat diegene er ook met de baan vandoor gaat.

Je zou denken dat de meeste bedrijven een vacature wel offline halen wanneer die vervuld is, maar niets is minder waar. Uit onderzoek van Clarify Capital onder 1.000 managers blijkt dat 27 procent van de werknemers hun vacature langer dan vier maanden online laat staan. 43 procent van de personen die zich hieraan schuldig maakt, gaf toe dat ze dit doen om de indruk te wekken dat het bedrijf groeit.

Een ghost listing herkennen

Natuurlijk kun je alsnog op een ghost listing reageren als je de baan heel graag wilt en het op goed geluk doet. Maar wie z’n tijd alleen in actieve vacatures wil steken, kan aan het volgende herkennen of het gaat om een ghost listing.

1. Check hoe lang de vacature al online staat
Hoe langer een vacature al online staat, hoe groter de kans dat het om een ghost listing gaat. HR-specialist Eddiana Rosen adviseert om vacatures te prioriteren wanneer ze nog niet langer dan twee weken online staan. “Ideaal gezien kun je jouw sollicitatie het beste versturen wanneer de rol nog maar een paar dagen online staat.”

2. Controleer ook de website van het bedrijf
De meeste mensen zoeken een nieuwe baan via vacaturewebsites. Als je hier een toffe job opening spot, controleer dan ook de website van het desbetreffende bedrijf. Staat de vacature hier ook online? Solliciteer dan ook via het bedrijf zelf, dan bereik je hen sneller. En als de vacature niet op de bedrijfssite te vinden is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een ghost listing.

3. Vraag het gewoon
Hoe leuk een ghost listing ook kan klinken, de kans is klein dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je hierop reageert. Kom je een tegen die je erg leuk lijkt? Dan kun je het beste contact leggen met het bedrijf. “Ik raad aan om dan contact op te nemen met de recruiter om interesse te tonen en om te vragen of de vacature nog open staat”, aldus Carnahan. Overigens kan het ook een win-winsituatie zijn. Als de vacature nog open staat, val je waarschijnlijk meer op omdat je contact opnam over de vacature.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws