Welke resultaten kun je verwachten na een maand trainen in de sportschool?

Na één dag trainen kun je alleen maar spierpijn verwachten, maar kun je na een maand trainen dan misschien wel fysieke veranderingen zien?

Naar de sportschool gaan doe je natuurlijk in eerste instantie om fit te worden en te blijven. Wie echter ook hoopt op fysieke veranderingen wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk resultaat zien. Na een dag is te snel, dat snappen we. Maar hoe zit het met een maand?

Hoe snel kun je resultaten zien?

Als je ergens je schouders onder zet – in het geval van de sportschool onder een barbell of smith machine – dan wil je natuurlijk de vruchten daarvan kunnen plukken. En hoewel je rationeel gezien heus wel weet dat je niet van de een op andere dag resultaten hoeft te verwachten, is het wel leuk om te weten hoe snel het dan wél kan.

Vele sportprogramma’s die je kunt volgen zijn ongeveer twaalf weken lang. Die programma’s hebben vaak een specifiek doel, zoals sterker worden of fitter worden. Een periode van twaalf weken klinkt dan lang, maar binnen dertig dagen kun je al resultaten boeken, zo deelt personal trainer Aimee Victoria Long in gesprek met Stylist.

Enkele verwachtingen

Of je nu een programma van twaalf weken volgt of langer, een goed samengesteld programma zal leiden tot meer kracht in je spieren en een verbeterd spieruithoudingsvermogen. “In dertig dagen kun je al merken dat je vermogen om gewichten te heffen is verbeterd, zoals meer herhalingen en beter in staat zijn om de juiste houding aan te nemen”, vertelt Long.

Als je op je voeding let, kun je bovendien nog meer resultaten merken in een maand tijd. Door de juiste voedingswaarden binnen te krijgen, kun je al bepaalde veranderingen aan je lichaam waarnemen, zoals verhoogde spierspanning. “Maar”, zo wil Long nog wel benadrukken “echt aanzienlijke veranderingen zullen in dertig dagen nog niet merkbaar zijn”.

Combineren met cardio

Wanneer het op sporten aankomt zijn veel mensen of Team Cardio of Team Krachttraining, maar het beste is om beide elementen op te nemen in je sportregime. Als je ook aan cardio doet, kun je in een maand tijd ook op dat gebied verbeteringen merken. “Je kunt tijdens fysieke activiteiten een verbeterd uithoudingsvermogen en een verbeterd zuurstofverbruik ervaren”, aldus Long.

En, een aspect dat we zeker niet over het hoofd mogen kijken, je mentale gezondheid kan er ook flink van opknappen. “Na een maand kun je lekkerder in je vel zitten”, weet Long. Zo kan je stressniveau gedaald zijn en kunnen je cognitieve functies verbeterd zijn. “Bij lichaamsbeweging komen endorfines vrij, wat kan bijdragen aan een algehele positieve mentale toestand.”

Dus mocht je momenteel twijfelen over wel of niet gaan sporten, weet dat je in dertig dagen al best een groot verschil kunt maken voor je (mentale) gezondheid!

Bron: Happy in Shape, Stylist | Beeld: SUNDAY II SUNDAY (Usplash)