Hoe kun je pigmentvlekken succesvol behandelen?

Met het juiste behandelplan kun je al binnen vier weken mooie resultaten boeken.

Pigmentvlekken kunnen je skincare-doelen behoorlijk in de weg staan, en zonder de juiste producten kan het moeilijk zijn om die donkere verkleuringen onder controle te krijgen. Bij Clinic of Skin kunnen ze je er gelukkig succesvol van af helpen.

Succes met ZO Skin Health

Al veertien jaar staat huidtherapeut Wendy van de Pol aan het roer van Clinic of Skin. Samen met haar team van huidtherapeuten richt ze zich volledig op huidverbetering en hiervoor gebruiken ze de producten van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health. “In de kliniek gebruiken we het nu al twaalf jaar en het geeft fantastische resultaten. Ik heb dit merk destijds eerst op mezelf getest en op mensen uit mijn omgeving, en ik zag dat de producten de huid enorm kunnen verbeteren.”

Het fijne aan ZO Skin Health is volgens Wendy dat de producten erg geconcentreerd zijn en tot diep in de huid doordringen. “Veel andere producten komen alleen maar in die bovenste, dode huidlaag terecht en bevatten maar een klein percentage werkzame ingrediënten. De producten van ZO Skin Health zijn daarentegen erg geconcentreerd en dringen dieper door in de huid.”

Pigmentvlekken behandelen

Met regelmaat kloppen mensen bij Clinic of Skin aan wanneer ze van hun pigmentvlekken willen afkomen. “In dat geval maken we altijd eerst een huidanalyse”, vertelt Wendy. “Zo kunnen we kijken waar het pigment zit, hoe diep het zit en wat voor soort pigment het is. Ook proberen we te achterhalen waardoor de pigmentatie is ontstaan: kwam het door invloeden van de zon, door hormonen of bijvoorbeeld door medicatie? Aan de hand daarvan gaan we een behandelplan opstellen.”

Het behandelplan verschilt per persoon, maar bij een aantal producten heeft elk persoon met pigmentvlekken baat. “Brightalive, Retinol Skin Brightener en Daily Power Defense van ZO Skin Health zijn de allerbelangrijkste producten, en vaak ook een vitamine C-serum. Afhankelijk van het type pigment kunnen daar dan nog andere producten bij komen.” Vervolgens kunnen mensen de huid met deze producten thuis behandelen.

In de kliniek is het ook mogelijk om pigmentvlekken te behandelen met een laserbehandeling of een peeling, maar dit gebeurt pas ná de thuisbehandeling. “Het is belangrijk om eerst te zorgen dat de pigmentcellen onder controle zijn. Bij iemand met pigmentvlekken zijn pigmentcellen onrustig, waardoor ze te veel pigment afgeven. Als je dan tijdens een laserbehandeling veel warmte in de huid aanbrengt, reageert het pigment daar vaak verkeerd op, waardoor iemand nog meer pigmentvlekken kan krijgen. Ook is zo’n behandeling vaak helemaal niet noodzakelijk. Dit is slechts een enkele keer nodig, wanneer de pigmentvlekken heel diep zitten. Maar in 90 procent van de gevallen is een aanvullende salonbehandeling niet nodig.”

Altijd (vrij snel) te verhelpen

Met het pigmentprotocol kun je vrij snel resultaat zien. Al binnen vier weken, vertelt Wendy. “Door een speciale aflevertechniek kunnen de producten van ZO Skin Health dieper in de huid doordringen dan andere producten. Daarom is het zo succesvol. Het werkende product komt daardoor bij de pigmentcel terecht –daar waar het huidprobleem is ontstaan. De producten zorgen ervoor dat de pigmentcellen op de juiste manier pigment gaan aanmaken en dit goed over de huid verdelen.”

Volgens Wendy is het goed mogelijk om helemaal van pigmentvlekken af te komen, maar ze wil wel benadrukken dat het kan terugkomen. “Pigmentvlekken zijn heel gevoelig voor zonlicht en hormonen. Daardoor is het zo’n lastig huidprobleem. Het kan terugkomen, maar in dat geval passen we het protocol wat aan en is het weer snel onder controle.”

Pigmentvlekken verbloemen

Binnen vier weken kunnen de eerste tekenen van huidverbetering al te zien zijn en na vier maanden zijn mensen gemiddeld van hun pigmentvlekken af. Wie ze in de tussentijd wil camoufleren kan dat doen met de producten van Colorescience, een merk waar Wendy erg enthousiast over is. “In deze make-upproducten zitten veel vitaminen en mineralen die de huid kunnen verbeteren. Voor mensen die make-up willen dragen, zeker in de periode waarin hun huid nog aan het verbeteren is, zien we het als een verlengstuk van de behandeling. Colorescience werkt de behandeling niet tegen en alle producten bevatten een goede SPF. Het sluit dus mooi aan bij onze behandelingen. Als mensen tijdens hun thuisbehandeling met make-up hun pigmentvlekken willen verbloemen, adviseren we primer Even Up. Dat is echt een mooie camouflage voor pigmentvlekken. Daarnaast adviseren we pressed foundation van Colorescience, hiermee kun je de vlekjes heel mooi camoufleren.”

Altijd blijven beschermen

Met een behandeling is het dus mogelijk om volledig van pigmentvlekken af te komen, maar het liefst voorkomen mensen ze natuurlijk. “Dit kun je doen door een goede SPF te gebruiken”, adviseert Wendy. “In de zomer én in de winter. De zon is heel lekker, maar zonnestralen zorgen ook voor de meeste pigmentschade. Ook moet je oppassen met de zon als je zwanger bent, de pil gebruikt of als je acne hebt, want dan ben je extra gevoelig voor de vorming van pigmentvlekjes. Zorg er dan zeker voor dat je elke twee uur opnieuw zonbescherming aanbrengt.”

Openingsbeeld: cottonbro studio (Pexels)