Wat te doen als je ouder lijkt dan je in werkelijkheid bent?

Er is veel mogelijk op het gebied van huidverjonging!

Ouder worden hoort bij het leven, maar ouder geschat worden dan je in werkelijkheid bent is natuurlijk minder fijn. Is het mogelijk om daar iets aan te doen?

Huidveroudering aanpakken

Een kapsel dat uit de mode is of kleding die gedateerd is kan ervoor zorgen dat je ouder oogt dan je bent. Maar de grootste boosdoener is toch wel huidveroudering. Gelukkig is dat makkelijker aan te pakken dan je misschien dacht. Renske Ypma werkt al 28 jaar als huidtherapeut en legt uit dat huidverjonging met het juiste behandelplan goed te realiseren is. “Het is zeker mogelijk om lijntjes en pigmentvlekken te verminderen, en om de structuur van de huid te verbeteren, waardoor de huid egaler wordt en de natural glow terugkeert.”

Twintig jaar geleden richtte Renske De Huidkliniek op. Inmiddels stuurt ze een team van meer dan tachtig huidtherapeuten en huidspecialisten aan in twintig klinieken in heel Nederland. In alle klinieken werken ze met huidverbeteringsmerk ZO Skin Health. “We gebruiken dit merk al vanaf dag één”, vertelt Renske. “Het fijne aan ZO Skin Health is dat het door de hoge concentratie aan actieve ingrediënten echt voor zichtbare huidverbetering zorgt. Mensen die met een protocol van ZO Skin Health aan de slag gaan, merken daadwerkelijk verbetering van de huid.”

Protocol op maat

Als iemand bij De Huidkliniek aanklopt voor hulp bij huidverjonging, wordt vaak het Anti-Aging Program van ZO Skin Health ingezet. Dit bestaat uit vijf producten: de Exfoliating Cleanser, Exfoliating Polish, Complexion Renewal Pads, Daily Power Defense en het Growth Factor Serum. “Dit zijn de vijf standaard producten die we iedereen aanraden. Hiermee kun je de huid reinigen, activeren, stimuleren, voeden en beschermen. En omdat er nog veel meer producten aan het protocol toegevoegd kunnen worden, maken we een behandelplan op maat. Heeft iemand bijvoorbeeld veel pigmentvlekken? Dan raden we onder andere het vitamine c-serum aan, omdat dit effectief is tegen pigmentatie. We stemmen het echt af op de wens van de cliënt.”

Naast het Anti-Aging Program wordt in de kliniek de 3-Step Peel-behandeling van ZO Skin Health ingezet voor huidverjonging. “Deze behandeling doen we in de kliniek als mensen snel resultaat willen zien. Het is een peeling met een mengsel aan exfolianten, 6 procent retinol en meerdere werkzame stoffen. Het kan de huid in een korte tijd significant verbeteren en tekenen van huidveroudering tegengaan. De huid zal in de eerste vijf dagen na de peeling vervellen en na gemiddeld vijf dagen komt er als het ware een babyhuidje voor terug.”

“De huid maakt na de peeling ook versneld collageen en elastine aan, dit verjongt en verstevigt de huid en maakt het egaler. Het is een heel mooie peeling voor huidverjonging, en we zetten ‘m ook in als mensen last hebben van melasma (zwangerschapsmasker) of acnelittekens. In principe kan elk huidtype deze peeling ondergaan, maar bij personen met huidtype 6 (de donkerbruine tot zwarte huid) zijn we er voorzichtig mee. Omdat er secundaire hyperpigmentatie kan optreden, moet dit huidtype goed voorbereid worden op de peeling. We kunnen dit met een maat protocol tegen hyperpigmentatie van ZO Skin Health voor we met de behandeling beginnen en de kans op bijwerkingen minder groot is.”

Met het Anti-Aging Protocol en de 3-Step Peeling kun je veel bereiken op het gebied van huidverjonging, maar volgens Renske zijn er ook bepaalde rimpels die je niet kunt aanpakken met goede producten, een peeling of laserbehandeling. “Voor een fronsrimpel heb je gewoon botox nodig”, stelt Renske. Een behandeling met botox of injectables is in De Huidkliniek ook mogelijk. “Daarnaast kan volumeverlies aangepakt worden met een filler. Dat is heel mooi complementair aan de behandelingen.” Al wil de huidtherapeut benadrukken dat niet iedereen botox of injectables nodig heeft. “Er zijn genoeg mensen die bijvoorbeeld weinig last hebben van volumeverlies of geen fronsrimpel hebben, of die simpelweg niets in hun lichaam gespoten willen hebben.”

Huidveroudering voorkomen

Ook voor huidveroudering geldt: liever voorkomen dan genezen. “Een grote misvatting over huidveroudering is dat je er niets tegen kunt doen, maar door vanaf jongs af aan je huid te beschermen tegen de zon is het wel mogelijk.”

Schade door de zon is de grootste veroorzaker van huidveroudering. “Toch wordt er nog steeds te weinig gesmeerd, zeker in de winter”, zegt Renske. “De UVA-stralen gaan gewoon door de ramen en bereiken je ook als het bewolkt is. UVA- en UVB-stralen beschadigen de collageenbundels en elastine in de huid, waardoor huidveroudering optreedt. Ook is wetenschappelijk bewezen dat blauw licht en infrarood licht voor huidveroudering zorgen. Het is daarom belangrijk om een goede SPF aan te brengen. De Daily Sheer Broad Spectrum SPF 50 van ZO Skin Health zou ik aanraden. Die beschermt je tegen infarood licht, blauw licht, en UVA- en UVB-stralen. Mensen die elke dag een SPF smeren behouden veel langer een jongere en egalere huid, en natuurlijk verkleinen zij daarmee ook de kans op huidkanker.”

Openingsbeeld: Adobe Stock

Laatste nieuws