Dit is de beste maand om een nieuwe baan te vinden

Op verschillende momenten van het jaar vindt er een piek in het wervingsproces plaats.

We willen allemaal een leuke baan, die én goed betaald én die ons in staat stelt om een goede work-life-balance te onderhouden. Als jouw huidige baan dat niet is, dan ligt de verleiding op de loer om verder te kijken. En als je dan in de luxepositie zit dat je niet á la minute een nieuwe baan nodig hebt, in welke maand zou je dan het beste naar een nieuwe baan kunnen zoeken?

De September Surge

Op TikTok is het begrip September Surge momenteel trending – waar ontstaan ook anders de nieuwe carrièrebegrippen. Dit begrip is ontstaan omdat veel recruiters en loopbaancoaches voorspellen dat september (en overigens ook oktober) de beste tijd is om een nieuwe baan te vinden.

Maar zoals we al weten van TikToktrends; ze hoeven niet per se waard te zijn. HuffPost vroeg daarom aan recruiters en aan experts van vacaturewebsites in hoeverre ze denken dat de September Surge-theorie juist is.

Een wervingstoename in september en oktober

“Ik ben al sinds 1999 actief in de wervingsindustrie, en het is echt”, vertelt recruiter Laurie Chamberlin over de September Surge. En het heeft allemaal met de juiste timing te maken. In september liggen de zomervakanties (voor de meesten) weer achter de rug. Het markeert net als een nieuw schooljaar het begin van een nieuwe werkperiode. Om die reden wordt er weer actief gewerfd naar nieuwe leden voor het team.

Bovendien, tijdens de zomer heeft het hiring proces veel vertraging opgelopen. De recruiters waren op vakantie, mensen reageerden minder op openstaande vacatures, and so on. Naast het nastreven van een nieuwe visie, moet dus ook een achterstand worden ingehaald. Recruiters houden daarnaast in het achterhoofd dat ze ook in de decembermaand weleens tegen hetzelfde aan kunnen lopen. “Wervingsteams willen die problemen in november en december voorkomen”, weet wervingsmanager Bonnie Dilber. “Dit maakt september en oktober de ideale tijd om nieuwe mensen aan te nemen.”

En hoewel het begrip September Surge je doet vermoeden dat met name september de beste maand is om een nieuwe baan te vinden, geldt het ook nog voor oktober én voor een deel van november. Al zal het in de tweede helft van november wel afzwakken, dit omdat bedrijven zich dan alweer richten op de vakanties van medewerkers die eraan komen en ze het fiscale jaar willen afsluiten.

De beste maand

September en oktober zijn dus goede maanden om te solliciteren. Toch zijn het niet de beste maanden, zo stelt econoom Guy Berger. Al erkent hij wel dat in september en oktober de vraag naar nieuwe werknemers toeneemt. “Maar ondanks deze wervingspiek in september, wijzen onze historische gegevens erop dat zelfs in een onzekere economie januari de drukste maand blijft voor werving.” Het nieuwe begin van het nieuwe jaar zorgt voor nieuwe mogelijkheden en bovendien zijn de budgetten voor het nieuwe jaar dan net opgemaakt.

Uit de statistieken blijkt dus dat januari de beste maand is om te solliciteren. En het eerstvolgende moment daarna vindt niet pas plaats in september, maar al in juni. Iets wat ook logisch te verklaren is. Dit is namelijk het moment waarop veel studenten hun studie afronden en klaar zijn om de arbeidsmarkt te betreden.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws