Waarom het zo moeilijk kan zijn om te achterhalen waar je passie nu echt ligt

Het is een wat ingewikkeldere 'zoektocht'.

Het is prachtig om een passie te hebben en om daar dingen mee te doen, maar dan moet je wél eerst weten wat dan precies je passie is. En laat dat nu net iets zijn waar veel mensen mee struggelen. Hoe kan het nu dat het zo moeilijk is om te achterhalen waar je enthousiast van wordt?

Het vinden van je passie

Veel mensen denken dat ze op zoek moeten naar wat hun passie is, maar uit onderzoek blijkt het toch niet helemaal zo te werken. Een passie moet je ontwikkelen. In het onderzoeksartikel ‘Implicit Theories of Interest: Finding Your Passion or Developing it?‘ kwam naar voren dat het aansporen van mensen om hun passie te vinden ertoe kan leiden dat ze al hun energie en tijd in één ding steken. Op het moment dat het niet goed uitpakt is er een kans dat ze vastlopen. Het ontwikkelen van een passie, in plaats van het te zoeken, is een gezondere manier om erover na te denken. Zo kan het worden gezien als een continu, flexibel proces dat doorzettingsvermogen én hard werken vereist.

Hard werken

Volgens het onderzoek waren degenen die zeiden dat ze veel moeite hebben met hun werk, vaak erg trots zijn op wat zij hebben bereikt. Hoe harder ze werkten, hoe gepassioneerder ze werden. Vaak wordt er gedacht dat passie een noodzakelijk ingrediënt is om hard te kunnen werken. Maar laat dat nou precies andersom zijn. Hoe meer inspanning je ergens in steekt, hoe gemotiveerder je raakt.

Wat vind je leuk?

Dat passie niet vaak komt aanwaaien, moge duidelijk zijn. Het vergt oprechte inspanning en hard werken. De enige manier om dus gepassioneerd te kunnen werken is door iets te doen wat je leuk vindt. Zet op een rijtje wat je leuk vindt en wat je energie geeft, en wie weet vind je zo alsnog je passie.

Bron: Elegance, Marie Claire USA | Beeld: Antoni Shkraba (Pexels) 

Laatste nieuws