5 tips om gefocust te blijven in een luidruchtig kantoor

Zo ben je alle afleidingen de baas.

Waar sommige van ons op het werk een eigen kantoortje toebedeeld hebben gekregen, moeten veel anderen samen met collega’s één grote kantoorruimte delen. Dat kan gezellig zijn, maar het kan ook behoorlijk je concentratie in de weg zitten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je toch gefocust blijft.

Afleiding

In de jaren ’70 werd in heel West-Europa de kantoortuin geïntroduceerd: een ruimte zonder scheidingswanden waarin veel medewerkers (doorgaans meer dan twaalf) aan het werk zijn. Het idee achter dit concept was dat het de creativiteit, productiviteit en onderlinge communicatie zou bevorderen. En hoewel dat idee nog steeds leeft, zijn er ook veel nadelen te noemen aan dergelijke kantoorruimtes. Want hoe gezellig het ook is om de hele dag met al je collega’s in één ruimte te zitten, echt bevordelijk voor je focus is het vaak niet. Een collega luidruchtig horen bellen, de koffiemachine die overuren draait en een stagiaire die stuntelt met de printer: er zijn eindeloos veel dingen die je in een kantoortuin kunnen afleiden van je werk. Maar: no stress, want met deze tips zorg je ervoor dat je toch gefocust blijft.

1. Houd je werkplek overzichtelijk

De kantoorruimte mag dan nog zo chaotisch zijn: jouw eigen werkplek hoeft dat natuurlijk niet te zijn. Zorg ervoor dat je bureau overzichtelijk blijft door alle onnodige afleidingen weg te halen. Leg je telefoon weg, schakel meldingen zoveel mogelijk uit, sluit onnodige tabbladen op je laptop en ruim overbodige spullen op je bureau op. Dat scheelt al de helft!

2. Probeer niet te multitasken

Als de afleiding sowieso al groot is in de ruimte waar je werkt, is het niet aan te raden om te gaan multitasken. Het is namelijk makkelijker om op één taak te concentreren. Door van het één naar het ander te springen raak je juist sneller afgeleid en zul je zien dat je aan het eind van de dag nog minder hebt gedaan.

3. Sluit je af

De beste investering die je kunt doen wanneer je in een luidruchtig kantoor werkt is een goede koptelefoon, en dan het liefst één met noise cancelling. Hiermee kun je je echt even afsluiten van alles wat er om je heen gebeurt om te kunnen focussen op je taken. Op zoek naar de juiste playlist? Rustige muziek zonder tekst werkt het beste.

4. Neem af en toe pauze

Als je echt voelt dat je focus weg is, kun je het beste jezelf wat tijd gunnen om je hoofd leeg te maken. Je hoeft niet meteen een pauze van een halfuur te houden: vijf minuutjes kan ook al voldoende zijn om je concentratie weer terug te krijgen. Op je telefoon scrollen is hiervoor niet te manier. In plaats daarvan kun je een paar bladzijden uit een boek lezen of een meditatie-podcast luisteren. Ook buiten een frisse neus halen werkt goed.

5. Stel grenzen

Je collega’s kunnen je ook helpen om gedurende de dag beter gefocust te blijven. Daarvoor is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Vraag bijvoorbeeld of ze je een halfuur geen berichten willen sturen wanneer je ergens druk mee bent, of investeer in een ‘niet storen’-bordje dat je op je bureau kunt neerzetten.

Bron: NBC News | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws