Onderzoek wijst uit: deze situaties op de werkvloer vinden we het meest stressvol

Breekt het zweet jou ook uit als dit gebeurt?

We maken allemaal wel eens een stressvol of zelfs angstig moment mee op de werkvloer. Maar wat blijkt? Er zijn een aantal situaties die door veel werknemers als ‘eng’ worden ervaren. Volgens een nieuw onderzoek van LinkedIn krijgen we hier massaal de rillingen van.

Een fout maken

Als je iets hebt verprutst op je werk, kan dat nare gevoelens met zich meebrengen en wil je dit het liefst onder het tapijt vegen. Toch zul je volgens carrière-expert Charlotte Davies moeten leren om je fouten te ‘ownen’. Ze vertelt aan Stylist: “Hoewel het toegeven van onze fouten nooit gemakkelijk is, is het wel de manier om te groeien en beter te worden in ons werk. Het eerste moment, waarop je je realiseert dat je een fout hebt gemaakt en het zweet je uitbreekt, is vaak het meest vervelend. Probeer kalm te blijven, de situatie in te schatten en tegen jezelf te zeggen dat dit niet het einde van de wereld is. Door niet bang te zijn en de boel in de hand te hebben, kun je de situatie onder controle krijgen voordat deze uitmondt in een veel erger verhaal. Door proactief het probleem aan te pakken, presenteer je jezelf als iemand die in staat is om met stressvolle situaties om te gaan.”

Het ‘kan ik je even spreken?’ berichtje

Zo’n onheilspellend berichtje van onze manager ervaren we als iets extreem stressvol. Net als in privé-situaties blijkt uit het onderzoek dat we hier massaal angstig van worden. In ons hoofd bereiden we ons namelijk al voor op een regelrechte ramp. Davies vertelt: “Een manager die om een ​​één-op-één gesprekje zonder context vraagt, kan zelfs de meest zelfverzekerde werknemers doen schrikken. Voor veel mensen veroorzaakt het horen van deze woorden een golf van paniek terwijl ze proberen uit te vinden wat ze verkeerd hebben gedaan of zich schrap zetten voor angstaanjagend nieuws.” Grote kans dat je brein waarschijnlijk meteen springt naar: ‘oh god, ik word ontslagen…’ maar dat is vrij onwaarschijnlijk. Volgens Davies is het verstandig om na zo’n bericht rustig te blijven en enkele andere opties te overwegen. Ze adviseert: ”Vraag jezelf af: zou dit een onschuldig gesprek kunnen zijn over het project waaraan je werkt?”

Last minute verzoekjes

“Verzoeken om op het laatste moment iets te doen, zijn voor velen van ons een veelvoorkomende angst op de werkvloer. Vooral als het om spreken in het openbaar gaat, zoals een presentatie geven of een vergadering voorzitten”, vertelt Davies. Toch is het volgens haar de kunst om hiermee te oefenen en het je eigen te maken. ”Het is wellicht niet iets wat je graag hoort, maar hierbij is het regelmatig ‘gewoon doen’ erg van belang. Daarnaast wordt er online veel hulp aangeboden in de vorm van tips of zelfs cursussen.” Volgens haar is het hebben van zo’n stressvol moment heel normaal, maar zal het onder controle krijgen van deze angst je goed van pas komen in je carrière.”

Het moeten aannemen van werk dat niet tot jouw functie behoort

We worden allemaal weleens gevraagd om taken uit te voeren die buiten onze functieomschrijving vallen en dat kan als behoorlijk stressvol worden ervaren. Bij velen schiet op zo’n moment de gedachte door je hoofd dat je het ‘niet kunt’ of dat je door deze taak aan te nemen je eigen werk niet af krijgt. Heel begrijpelijk dus. Toch kun je het volgens Davies beter van de positieve kant bekijken. ”Het kan een kans zijn om uit de schaduw van je collega’s te komen”, vertelt ze. “Echter, als je steeds vaker wordt gevraagd om meer verantwoordelijkheden op je te nemen, waardoor je je er niet meer prettig bij voelt, is het misschien tijd om eens met je manager te praten.” ‘Nee’ is ook een antwoord – hoewel dit voor velen een kunst op zich is.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

 

Laatste nieuws