Nieuwe baan? Voorkom deze veelgemaakte fouten

Wat je vooral niet moet doen in de eerste week bij je nieuwe werkgever.

Ja, de eerste paar dagen bij je nieuwe baan zijn spannend. Het is normaal dat je dit gevoel ervaart en dat je een goede indruk wilt maken. Wij delen daarom enkele first day don'ts.

Je durft geen vragen te stellen

Knik niet direct mee met iedereen als je geen idee hebt waar ze het over hebben. Durf vragen te stellen en toon initiatief. "Vragen stellen is altijd goed omdat het interesse, een verlangen om te leren en betrokkenheid toont", vertelt Isla Baliszewska, directeur van Smart Coaching & Training, aan Marie Claire UK. 

Let alleen wel op dat je vragen stelt op het juiste moment, aan de juiste persoon en met de juiste redenen. Sla er niet in door, door te veel vragen te stellen.

Je bent terughoudend in jezelf te laten zien

Iedereen heeft een eigen mening en probeert er boven uit te steken. Zorg ervoor dat je niet te veel op de achtergrond blijft en laat je stem horen. Je bent niet voor niets aangenomen. Sla hier echter niet in door; bekritiseer niet het werk van je nieuwe collega's en probeer niet meteen tig veranderingen door te voeren.

Je bent te kritisch

Het is altijd wennen als je net begonnen bent bij je nieuwe baan. Dat je niet direct op je plek zit, is logisch. Misschien dat je je collega's niet even leuk vindt, misschien vind je het niet leuk hoe je baas tegen je praat of heb je moeite om een goede lunchplek te vinden. Of het nu om een groot of klein probleem gaat, trek niet direct een oordeel.

Werk niet te lang door

Blijven je collega's altijd tot laat doorwerken, terwijl jij direct om 17:00 uur je spullen pakt en vertrekt? Je kunt je afvragen wat ze dan van je denken, maar doe het vooral niet.

Zo adviseert Dominique Stillman, neurowetenschapper en leiderschapscoach, dat je altijd op tijd moet vertrekken. Ongeacht of het je eerste of laatste week is. "Het mag nooit verkeerd voelen om op tijd naar huis te gaan van werk."

Je voelt je té snel op je gemak

Het kan in het begin moeilijk zijn om de perfecte balans tussen jezelf en je professionele zelf te vinden. "Probeer een balans te vinden tussen beiden. Probeer betrokken te raken bij een discussie en weet ook wanneer je alleen moet luisteren en observeren", aldus Isla.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Still Younger