Nettolonen gaan volgend jaar voor bijna iedereen in loondienst omhoog

Dat heeft te maken met twee belastingvoordelen; de algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden verhoogd.

Niet alleen de decembermaand, maar alle maanden zijn voor velen tegenwoordig duurdere maanden (thanks, inflatie). Een verhoging van het nettoloon is meer dan welkom. Goed nieuws; in januari zullen we die ontvangen. Dit komt omdat ons loon volgend jaar voordeliger belast gaat worden.

Gunstiger belast

Vrijwel alle personen in loondienst gaan er volgend jaar in het nettosalaris op vooruit, zo meldt salarisdienstverlener ADP. De stijging van het nettoloon heeft te maken met twee belastingvoordelen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen, die ervoor zorgen dat je minder inkomstenbelasting betaalt, worden volgend jaar verhoogd.

Hoeveel je er precies op vooruitgaat, hangt af van je brutoloon. De maximaal algemene heffingskorting stijgt van 3070 naar 3362 euro. Vrijwel iedereen zal er iets op vooruit gaan, maar met name personen die het minimumloon verdienen en fulltime werken zullen erop vooruitgaan.

Een hoger salaris

Mensen met een 40-urige werkweek die het minimumloon verdienen, krijgen een forse stijging in hun nettoloon: 267 euro per maand. Voor het minimumloon met een 36-urige werkweek geldt een stijging van 131 euro. Voor werkenden met een modaal of twee keer modaal inkomen, zal het nettosalaris met ongeveer 80 euro stijgen.

Op dit moment wordt het minimumloon gebaseerd op een 36-urige werkweek, maar daar komt vanaf volgend jaar verandering in. Bij de ene werkgever geldt 36 uur namelijk als voltijd, terwijl dat bij de ander 38 of 40 uur is. Daardoor kan iemand die 36 uur werkt bij het ene bedrijf evenveel verdienen als een iemand die 40 uur werkt bij het andere bedrijf. Mensen die 40 uur per week werken, verdienen daardoor per uur iets minder. Dit gaat in 2024 veranderen, door de introductie van een ‘minimumuurloon’. Hierdoor gaan mensen met een 40-urige werkweek ook de grootste stijging in hun nettoloon zien.

Bron: NOS, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock